Gymleraar: opleiding, werkzaamheden, salaris en meer
Ben je sportief, enthousiast en heb je een passie voor het in beweging brengen van kinderen? Dan is een carrière als gymleraar jou op het lijf geschreven! In dit blog vertellen we je alles over de opleiding tot gymleraar, je dagelijkse werkzaamheden, het salaris en nog veel meer.
Opleiding tot gymleraar
Heb jij een passie voor sport, fitness en het werken met jongeren? Ben je daarnaast geduldig, energiek, communicatief vaardig en een ster in samenwerken? Dan is een carrière gymdocent zeker iets voor jou!
Om gymleraar te worden, volg je de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO). Deze hbo-opleiding duurt vier jaar en leert jou alles over sport en bewegingsonderwijs. Je krijgt vakken zoals didactiek, sportpsychologie, anatomie en fysiologie, en je leert hoe je leerlingen kunt motiveren en begeleiden.Tijdens je opleiding loop je meerdere stages, waardoor je praktijkervaring opdoet en ontdekt welke leeftijdsgroep het beste bij jou past.
Na het afronden van deze opleiding heb je een lesbevoegdheid om binnen elk type onderwijs les te geven.
Toelatingseisen voor de opleiding tot gymleraar
Wil je de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) volgen? Dan zijn er een paar toelatingseisen waar je aan moet voldoen. Je moet minimaal een mbo 4-opleiding (zoals Sport & Bewegen) hebben afgerond, of een havo- of vwo-diploma op zak hebben.
Na je inschrijving voor de opleiding tot gymleraar volgt er een onderzoek om te kijken of je aan de aanvullende eisen voldoet. Dit bestaat uit een online vragenlijst en een toelatingsdag.
Tijdens deze toelatingsprocedure worden je kennis en sportvaardigheden getest en wordt er gekeken of je geschikt bent voor de opleiding. Geslaagd voor de test? Dan kan jouw avontuur als toekomstig gymdocent beginnen!
Lees ook: werken in het onderwijs, dit is waar je het voor doet.
Dagelijkse werkzaamheden van een gymleraar
Als gymleraar heb je een divers takenpakket. Je bent verantwoordelijk voor het geven van gymles aan leerlingen in het basis- en/of voortgezet onderwijs. Je zorgt voor gevarieerde en uitdagende lessen waarin verschillende sporten en bewegingsvormen aan bod komen.
Lees ook: verschil tussen leraar basisonderwijs en voortgezet onderwijs: wat past bij jou?
Naast het lesgeven houd je je bezig met het organiseren van sportactiviteiten, toernooien en sportdagen. Ook werk je samen met andere docenten en zorg je ervoor dat de lessen aansluiten bij de leerdoelen van de school.
Maar het werk van een gymleraar gaat verder dan alleen lesgeven. Je speelt een belangrijke rol in de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Je leert ze samenwerken, doorzetten en omgaan met winst en verlies. Kortom, je bent niet alleen een sportcoach, maar ook een mentor en rolmodel!
Salaris en doorgroeimogelijkheden van een gymleraar
Het salaris hangt af van je ervaring en het type onderwijs waarin je werkt. Over het algemeen ligt het startsalaris van een gymleraar tussen de €2.500 en €3.000 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet en eventueel extra taken op je neemt, kan dit salaris oplopen. Bovendien zijn er goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals veel vakantiedagen, vakantiegeld en een pensioenregeling.
Daarnaast zijn er volop mogelijkheden om door te groeien in je rol als gymleraar. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar leidinggevende posities binnen het onderwijs, zoals coördinator van een vakgroep lichamelijke opvoeding of zelfs directeur van een sportacademie.
De carrière van gymleraar Mathijs
Benieuwd hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Laat je inspireren door het verhaal van gymleraar Mathijs, die via Derec werkt op een bijzondere school in Zandvoort. Hij deelt zijn ervaringen, uitdagingen en de unieke aspecten van zijn werk. Mathijs vertelt hoe hij leerlingen motiveert en welke voldoening hij haalt uit zijn rol als gymleraar. Zijn verhaal is een mooi voorbeeld van hoe betekenisvol het beroep van een gymleraar kan zijn.
Lees het volledige interview van Mathijs.
Gymleraar worden iets voor jou?
Een carrière als gymleraar is dynamisch, uitdagend en vooral heel dankbaar. Je krijgt de kans om leerlingen te inspireren, te motiveren en te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Of je nu net begint aan je opleiding of al jaren voor de klas staat, bij Derec helpen we je graag op weg naar een succesvolle en sportieve carrière. Bekijk onze vacatures of schrijf je in!
Deel deze blog
Lees meer blogs
Heb je ervaring in het onderwijs en ben je op zoek naar een flexibele manier om je passie in te zett…
Je hebt een belangrijke beslissing genomen: je wilt leraar worden in het basisonderwijs. Tegelijkert…
Je staat al een tijdje voor de klas en voelt dat je meer wilt. Misschien heb je al nagedacht over sc…