Kerst in de klas: maak van leren een feest!

Kersttijd is magisch, óók voor de kinderen in de klas. Bij Derec weten we dat dit dé kans is om leren en plezier perfect te combineren. Maar hoe zorg je dat kerst in de klas een feestje wordt waar iedereen van leert? Dat lees je in dit artikel!

Hoe integreer je kerst in je lesprogramma?

Kerst in de klas is meer dan gezelligheid; het is een kans om je lessen een feestelijke draai te geven. Kerst is een periode vol mogelijkheden. Er zijn dus genoeg ideeën om je lessen te vullen met de ultieme kerstsfeer.

Leerzame kerstactiviteiten: leren met een feestelijk tintje

Kerst in de klas brengt leren naar een heel nieuw, feestelijk niveau! Denk eens aan de volgende activiteiten:

 • Kerstverhaal schrijven: Laat de fantasie van je leerlingen de vrije loop als ze hun eigen kerstverhalen schrijven. Een geweldige manier om zowel hun verbeelding als schrijfvaardigheden te stimuleren.
 • Ijs smelten met zout: Ontdek samen met de kinderen hoe strooizout werkt. Laat ze zien hoe ijsblokjes smelten met zout en suiker, en bespreek het verschil in smeltsnelheid.
 • Kerstgeurpotjes: Vul potjes met geuren als kaneel, dennen en sinaasappel. Een leuke uitdaging voor de leerlingen om te raden welke geur het is.
 • Kerstwoordenschat: Introduceer nieuwe kerstwoorden zoals ‘maretak’, ‘jingle bells’ en ‘kerststol’, en gebruik ze in zinnen of verhalen.
 • Kerstbalans: Leer over balans en gewicht door een weegschaal te maken van kerstgerelateerde voorwerpen. Laat de kinderen bijvoorbeeld raden hoeveel kerstkransjes nodig zijn om in balans te zijn met een kerstbal.
 • Vergeet het digibord niet: Gebruik het digibord voor interactieve kerstspellen en apps. Zet bijvoorbeeld een digitale openhaard aan via YouTube voor een knusse sfeer.

Met deze activiteiten maak je van kerst in de klas een onvergetelijke en leerzame ervaring voor elke leerling.

Kerstknutselen: creatief bezig zijn tijdens de feestdagen

Knutselen met kerst is superleuk en ook nog leerzaam! Hier wat ideeën:

 • Kerstkaarten maken: Moedig je leerlingen aan om persoonlijke kerstkaarten te maken voor hun familie. Een perfecte manier om hun creativiteit te stimuleren.
 • Recycle-knutsels: Tover gerecyclede materialen om in schitterende kerstversieringen. Een mooie kans voor de kids om te leren over hergebruik en duurzaamheid.

Door te knutselen verbeteren leerlingen hun fijne motoriek. En ze leren hoe belangrijk recycling is. Kortom, het is tijd voor wat ho-ho-hoogstaande kerstcreaties!

Kinderen in de klas maken een papieren kerstboom.

Kerstspelletjes in de klas: leren was nog nooit zo leuk

Voeg een vleugje kerstmagie toe aan je lessen met kerstspelletjes. Ideaal om je leerlingen actief en spelenderwijs te betrekken bij het leren. Dit zijn enkele van onze favorieten:

 • Kahoot kerstquiz: Laat die hersenen kraken met een digitale quiz over kersttradities of het kerstverhaal. Superleuk én leerzaam!
 • Woordzoeker met kerstthema: Een klassieker in een kerstjasje! Maak woordzoekers vol kerstwoorden, perfect om de woordenschat en spelling te oefenen.
 • Kerstbingo: Tijd voor bingo in kerststijl! Gebruik kerstplaatjes in plaats van nummers en pas het aan voor verschillende leerdoelen, van rekenen tot taal.

Deze spellen brengen niet alleen de kerstsfeer in de klas, maar maken je lessen ook onvergetelijk en educatief. Kerst in de klas was nog nooit zo leuk!

Kerstwiskunde cijferpret in de Kersttijd

Wiskunde saai? Tuurlijk niet, en zeker niet tijdens kerst! Dit zijn onze kerstige wiskunde-ideeën:

 • Kerstkoekjes bakken: Tijd om te bakken en te rekenen! Gebruik recepten om breuken en meten te oefenen. Ideaal voor leerlingen om te leren hoe je ingrediënten precies afmeet en recepten begrijpt.
 • Kerstbudget beheren: Geef elke leerling een fictief ‘kerstbudget’. Laat ze nadenken over hoe ze dit geld zouden besteden. Niet alleen leerzaam, maar ook een goede praktische oefening!

Deze activiteiten maken wiskunde praktisch, relevant en vooral: superfeestelijk! Op zoek naar meer manieren om je leerlingen gemotiveerd te houden? Daar geven we in deze blog maar liefst 8 tips voor!

Leerlingen smullen van kerstlekkernijen in de klas.

Kerstfilmdag: leren door film

Kerstfilms kijken in de klas? Ja, en het is nog leerzaam ook! Dus, popcorn klaar? Mooi, tijd voor een filmfeestje! Maar, we gaan verder dan alleen kijken. Laat de leerlingen zich echt verdiepen in de films. Wat probeert de film ons te vertellen? Hoe verbindt dit met kerst en zijn waarden? Dit is een perfecte manier om kritisch denken en discussiëren in de klas te stimuleren.

Kerst en kleuters: leren is een feestje in december

Kerst is voor kleuters een wereld vol wonderen. Tijdens deze gezellige maand leren ze al spelend over geven, delen en samen zijn. Oftewel: Hét moment om kleuters te boeien met leuke activiteiten die perfect bij hun wereld passen. Denk aan een mini-kerstboom versieren en samen kerstliedjes zingen. Elk moment is een avontuur. Zullen we de huishoek en bouwhoek eens omtoveren tot een kerstspeelparadijs?

De huishoek tijdens Kerst

Maak van de huishoek een klein kersthuisje, compleet met een neppe haard en een kerstboom. Hier kunnen kleuters kerst net als thuis beleven. Ze kunnen zelfs ‘kerstdiners’ koken. Écht een feestje, en het stimuleert de kids ook om samen te werken en vriendjes te zijn.

 • Kerstrollenspel: Laat kleuters een ‘familiekerstdiner’ naspelen. Wie is vandaag de gastheer of gastvrouw?
 • Decoratieplezier: Samen kerstversieringen knutselen en deze in de hoek ophangen.
 • Kerstverhalen hoek: Creëer een gezellige plek met kerstboeken en verhalen om hun fantasie te prikkelen.

De bouwhoek tijdens Kerst

In de bouwhoek veranderen kleuters in kleine bouwmeesters. Met blokken, Lego en andere materialen toveren ze de mooiste kersttaferelen tevoorschijn. Van kleine kerststalletjes tot  grote rendierstallen, alles is mogelijk.

 • Kerstman’s werkplaats: Laat de kleuters de werkplaats van de Kerstman nabouwen.
 • Winterdorp: Samen een miniatuur winterdorp bouwen? Ja hoor, met huisjes, een treinstation en zelfs een ijsbaantje!
 • Arreslee constructie: Een mega-uitdaging! Wie bouwt de beste arreslee voor de Kerstman?

De bouwhoek is een fantastische plek om creatief bezig te zijn en de kerstsfeer te beleven. Perfect om creativiteit, teamwork en de kerstgeest te stimuleren.

Lees ook: Leerkracht Floortje: ‘Ik word blij van het gevoel dat kinderen jou kunnen geven, maar ook wat je hen terug kan geven.’

Een warme kerstwens van Derec

Met de kerstverlichting aan en vrolijke kerstmuziek op de achtergrond, wenst Derec iedereen in het onderwijs een fantastische kersttijd. Laten we samen zorgen voor een hoop plezier en warme kerstsfeer in elke klas!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Een leuke baan willen we allemaal. Ben jij ook op zoek naar een vacature als leerkracht waar je écht…

Onderwijs

Als je net begint met lesgeven, komt er veel op je af. Je hebt je pabo-diploma op zak en nu sta je v…

Onderwijs

Kevin is docent geschiedenis op De Fontein in Bussum. Van kleins af aan deelt hij al graag historisc…