Alles over de rekentoets van de pabo
Je hebt net de middelbare school achter je gelaten en je ingeschreven voor de pabo. Misschien heb je dan al gehoord over de rekentoets pabo. Deze toets vormt een cruciaal onderdeel van je opleiding en toetst de beheersing van jouw rekenvaardigheden. Maar hoe belangrijk is deze toets eigenlijk en hoe kun je je erop voorbereiden? Derec zocht het uit!
De rekentoets pabo: wat is het?
Welke lerarenopleiding je ook gaat volgen: je moet kunnen aantonen dat je voldoende basiskennis bezit op het gebied van rekenen. In het eerste jaar van de pabo maak je de Wiscat-pabo rekentoets, welke je maakt op de computer. Hiermee weet je of je als eerstejaars student pabo voldoet aan de vastgestelde norm voor rekenen. Het is een belangrijke stap op jouw weg naar een carrière in het basisonderwijs. Deze toets kijkt niet alleen naar je rekenvaardigheden, maar ook naar hoe goed je die vaardigheden kunt gebruiken in een klas met jonge kinderen.
Als je wilt beginnen aan de pabo, moet je er rekening mee houden dat je naast een rekentoets ook een taaltoets moet afleggen om de opleiding succesvol af te ronden.
Het moment van afname
Je maakt de rekentoets aan het begin van je opleiding. Als je voldoet aan de landelijke vastgestelde norm, heb je dit onderdeel van je studie succesvol afgerond. Als je deze norm niet haalt, heb je nog tijd om jezelf bij te spijkeren. De hogeschool stelt een deadline vast waarbinnen je de toets uiterlijk moet halen.
Het niveau van de rekentoets pabo
De rekentoets pabo wordt op niveau 3F afgenomen. Dit niveau is vergelijkbaar met het rekenniveau dat een student heeft bij het afronden van een mbo- of havo-opleiding.
De toets is adaptief, wat betekent dat de moeilijkheidsgraad van de opgaven wordt aangepast op jouw vaardigheidsniveau. Je krijgt dus een toets op maat. Bij elk juist antwoord stijgt de moeilijkheidsgraad van de volgende vraag. Als je een vraag fout beantwoordt, blijft de moeilijkheidsgraad gelijk.
Lees ook: de universitaire pabo: zo word je een academisch geschoolde leraar!
Wat kun je verwachten van de rekentoets pabo?
Om goed te presteren op de rekentoets, is het belangrijk dat je de basis van rekenen onder de knie hebt. Dat betekent dat je de tafels en kwadraten van 1 tot en met 12 kent, vertrouwd bent met het metriek stelsel en in staat bent om procenten en breuken om te zetten. Hoewel de meeste pabo-studenten nog wel over de basisvaardigheden beschikken, kan het geen kwaad om deze nog eens op te frissen.
Het is handig om te weten hoeveel tijd je hebt voor de pabo rekentoets en uit welke onderdelen deze bestaat, zodat je goed voorbereid bent. Bij de Wiscat heb je 100 minuten de tijd om 55 vragen te beantwoorden. Dit zijn de onderdelen waar je vragen over kunt verwachten:
Deel 1: Hoofdrekenen
Bij dit onderdeel draait het allemaal om rekenen uit het hoofd. Het gebruik van een rekenmachine of uitwerkpapier is niet toegestaan. Hier wordt beoordeeld hoe handig je bepaalde sommen kunt oplossen. Je krijgt 17 minuten de tijd om 17 vragen te beantwoorden.
Deel 2: Gemengde vragen
Het tweede deel van de rekentoets pabo bestaat uit 38 gemengde opgaven, waarvoor je 83 minuten de tijd hebt. Onderwerpen die worden behandelt, zijn:
- Basisbewerkingen
- Breuken, procenten, verhoudingen en kommagetallen
- Meten en meetkunde
- Informatieverwerking, zoals kansberekening, statistieken, verbanden,
- grafieken, tabellen en het werken met formules
Het computerprogramma van Cito kijkt je antwoorden meteen na, waardoor je snel de definitieve uitslag van je rekentoets kunt verwachten.
Hoeveel vragen moet je goed hebben op de rekentoets pabo?
De landelijke eis voor deze toets is het behalen van 103 punten, wat overeenkomt met een cijfer van 5,5. In totaal zijn er 200 punten te behalen. Dat betekent dus dat je 51,5% van de vragen goed moet hebben om de toets te behalen. Dat is een flinke klus, bereid je dan ook goed voor.
Hoe bereid je je voor op de rekentoets van de pabo?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Met onze tips wordt de voorbereiding hopelijk een stuk makkelijker.
Begin op tijd
Maak niet de fout door te denken “Dit klusje klaar ik wel even”. Er zijn genoeg studenten die met die instelling de rekentoets ingaan en de eerste kans verpesten. De toets is uitdagend, dus wees voorbereid. Begin op tijd met studeren en gun jezelf voldoende tijd om te oefenen op alle onderdelen. Je leert bovendien een stuk beter als je de stof vaak herhaalt. Zo blijft de kennis ook na de toets hangen, wat je ten goede komt in je toekomstige werk voor de klas.
Richt je eerst op de lastige onderdelen
Stel je uit wat je moeilijk vindt? Dat is begrijpelijk, maar voor de pabo rekentoets niet zo handig. Concentreer je extra op de onderdelen waar je het meeste moeite mee hebt. Ben je nooit een ster geweest in breuken? Dan weet je waar je aan moet werken. Oefen de onderdelen die je nog niet helemaal beheerst en besteed niet te veel aandacht aan de onderdelen die je wel al kent. Goed is goed.
Zorg dat je de verschillende oplossingsmethoden kent
Zorg ervoor dat je diverse methoden kent voor het oplossen van sommen. Op de pabo waarderen ze het als je verschillende oplossingen kunt toepassen. Dit is belangrijk omdat niet elke leerlingen elke methode begrijpt. Daarom is het waardevol als je in staat bent om concepten op verschillende manieren te kunnen uitleggen. Een tip: tijdens de toets wordt gevraagd naar de methode die leidt tot het juiste antwoord. Handig om daar dus van tevoren mee te oefenen.
Gebruik geen punten in de toets
Zorg ervoor dat je geen punten gebruikt op de pabo rekentoets. Het computersysteem ziet dit als een komma en rekent daardoor je antwoord fout.
Oefen met de tijd
Misschien had je het al uitgerekend, maar in het eerste deel van de rekentoets pabo heb je slechts één minuut om het juiste antwoord te geven. In het tweede deel heb je meer tijd, maar een uur en veertig minuten vliegt zo voorbij. Daarom is het handig om van tevoren te oefenen met het steeds sneller beantwoorden van de vragen. Zet bijvoorbeeld een timer van 100 minuten. Door dit te oefenen krijg je een beter gevoel voor hoe lang je nog nodig hebt en voel je minder druk van de tijd.
Maak oefentoetsen
Op het internet zijn gelukkig tal van oefentoetsen beschikbaar waarmee je kunt wennen aan de vraagstelling. Sommige oefentoetsen zijn tegen betaling, maar het is de investering meer dan waard. Je maakt de toets namelijk een stuk ontspannender wanneer je al weet wat je kunt verwachten. Bovendien helpen oefentoetsen je te bepalen welke onderdelen je al wél beheerst. Ook op YouTube kun je veel materiaal vinden dat je kan helpen bij de voorbereiding, zoals het kanaal “Rekenen voor de pabo”.
Pabo gehaald? Ga aan de slag via Derec!
Je staat wellicht nog aan het begin van je opleiding, maar als je klaar bent met de pabo, kun je bij Derec terecht voor de leukste banen in het basisonderwijs. We hebben een uitgebreid aanbod van vacatures voor enthousiaste leerkrachten die klaar zijn om hun passie voor onderwijs in de praktijk te brengen. Bij Derec krijg je persoonlijke begeleiding en ondersteuning om de baan te vinden die perfect aansluit bij jouw vaardigheden en ambities.
Deel deze blog
Lees meer blogs
Heb je ervaring in het onderwijs en ben je op zoek naar een flexibele manier om je passie in te zett…
Je hebt een belangrijke beslissing genomen: je wilt leraar worden in het basisonderwijs. Tegelijkert…
Je staat al een tijdje voor de klas en voelt dat je meer wilt. Misschien heb je al nagedacht over sc…