Pabo verkort na onderwijsassistent: de weg naar volwaardig leraarschap

Ben je een gedreven onderwijsassistent en droom je ervan om voor de klas te staan als leraar? Dan is het goed om te weten dat je met je mbo-opleiding onderwijsassistent jouw carrière kunt versnellen door de verkorte pabo-opleiding te volgen. In dit blog vertellen we je graag meer over de pabo verkort na het afronden van de opleiding tot onderwijsassistent.

Wat is de pabo?

‘Pabo’, ook wel Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs, is een opleiding waar je wordt klaargestoomd tot leraar in het basisonderwijs. Tijdens de opleiding leer je hoe je les moet geven aan kinderen van verschillende leeftijden, hoe je hun ontwikkeling kunt stimuleren, én hoe je een fijne leeromgeving creëert. Na het behalen van de pabo-opleiding kun je aan de slag als leerkracht op een basisschool.

Hoe lang duurt een opleiding aan de pabo doorgaans?

Als je een mbo-opleiding niveau 4 op zak hebt, dan duurt een hbo-opleiding aan de pabo normaal gesproken vier jaar. Je kunt kiezen voor een voltijd- en deeltijdstudie, en veel pabo’s bieden verkorte en flexibele trajecten aan. Als je een vooropleiding tot onderwijsassistent hebt gevolgd, kom je mogelijk in aanmerking voor een verkort traject.

De pabo volgen met een mbo-opleiding niveau 4?

Heb je een mbo-opleiding afgerond en is het jouw ambitie om de pabo te gaan volgen? Dan ben je niet direct toelaatbaar tot de pabo. Je moet dan aan een aantal specifieke toelatingseisen voldoen. Heb je geen havo- of vwo-opleiding met de vereiste vakken geschiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek? Dan moet je je kennis op deze gebieden aantonen door drie toelatingstoetsen succesvol af te ronden.

Per 1 september 2022 is het beleid rondom deze toelatingstoetsen gewijzigd: haal je de toets(en) voor aanvang van je opleiding niet, dan mag je alsnog beginnen met de pabo. Je hebt dan nog de mogelijkheid om in het eerste jaar van de opleiding de toetsen te halen. Lukt dit niet? Dan moet je de opleiding alsnog verlaten.

Pabo verkort na onderwijsassistent

Er zijn twee verschillende mbo-opleidingen tot onderwijsassistent:

  1. Sociaal Pedagogisch Werk niveau 3, met keuzedeel onderwijsassistent
  2. Onderwijsassistent niveau 4

Met deze diploma’s op zak kun je toegang krijgen tot de verkorte pabo. Hoeveel de pabo wordt verkort is afhankelijk van het soort opleiding en van de hogeschool waar je de pabo gaat volgen. Deze regels gelden over het algemeen:

  • Met de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk niveau 3 verkort je de pabo met maximaal een half jaar;
  • De opleiding Onderwijsassistent niveau 4 geeft de mogelijkheid tot een verkort programma van maximaal een jaar.

Let op: de verkorting van de pabo-opleiding kan verschillen per hogeschool en per individuele situatie.

De pabo verkort met werkervaring

Ook als je geen diploma hebt, maar wel ervaring in het lesgeven, is het soms mogelijk om vrijstellingen te krijgen op de pabo. Hogescholen gebruiken voor de start van de pabo een toetsingsprocedure om te bepalen welke competenties voor het leraarschap je al hebt.  Deze competenties worden ook wel ‘Elders Verworven Competenties’ (EVC) genoemd.

Het is goed om te weten dat de eisen en regels voor de verkorte pabo met werkervaring verschillen per school. Neem daarom contact op met de specifieke pabo-opleidingen waarin je geïnteresseerd bent, om meer te weten te komen over de mogelijkheden en voorwaarden voor toelating.

Pabo-diploma behaald?

Na het behalen van je pabo-opleiding staan de deuren open om aan de slag te gaan als leraar op een basisschool. Bij Derec hebben we een uitgebreid aanbod vacatures in het basisonderwijs en kun je terecht voor onze Droomstart, de perfecte start van je carrière. Ontdek de mogelijkheden en vind jouw ideale baan bij Derec!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Heb je ooit nagedacht over hoe jij een verschil kunt maken in de wereld? Als leraar basisonderwijs h…

Onderwijs

Leraar worden in Amsterdam, wist je dat je dat versneld kunt worden én dat je dan niet eens je eigen…

Onderwijs

Dat de tekorten binnen het basisonderwijs enorm zijn is geen geheim. Het is daarom een goeie ontwikk…