Van zzp’er in het onderwijs naar loondienst – is deze stap interessant?
Ooit leek het je fantastisch: zelfstandig werken in het onderwijs. Maar na verloop merk je misschien nadelen. Je administratie wordt een steeds grotere last, de zekerheid van een vast inkomen ontbreekt en de regels rondom zzp’ers worden strenger. Je vraag je af: “Wat betekent dit voor mijn toekomst? Heb ik straks nog genoeg werk? En hoe zit het met mijn pensioen?” Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Dit brengt grote risico’s met zich mee, vooral voor zzp’ers in het onderwijs én de scholen waarvoor zij werken. Schoolbesturen worden daarom kritischer en steeds meer scholen stoppen volledig met het inhuren van zzp’ers.
Gelukkig is er een oplossing. Met de Doorstart van Derec helpen we je soepel de overstap te maken naar loondienst. Zodat je weer rust, zekerheid en de vrijheid hebt om te doen waar je goed in bent: lesgeven. Hieronder leggen we uit waarom nú het juiste moment is om de overstap naar loondienst te maken en hoe Derec je daarbij kan ondersteunen.
Waarom zou je als zzp’er nú naar loondienst willen?
Misschien voelt het alsof je een stap terug doet als je van zzp’er naar loondienst gaat. Het aantal zzp’ers in het onderwijs dat terugkeert naar loondienst groeit met de dag – en dat is niet voor niets. De voordelen van loondienst beginnen zwaarder te wegen dan de vermeende vrijheid van zzp-schap, vooral met de strengere regelgeving voor zzp’ers en scholen in aantocht. Dit zijn de drie belangrijkste redenen waarom het nú verstandig is om de overstap te maken:
1. Handhaving wet DBA vanaf 1 januari 2025 – schijnzelfstandigheid wordt hard aangepakt
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet DBA handhaven. Dit houdt in dat zowel scholen als zzp’ers onder een vergrootglas kunnen komen te liggen. De kans dat jouw zzp-constructie als schijnzelfstandigheid wordt gezien, is groot – bijvoorbeeld als je als docent langere tijd op een school werkt volgens het rooster en de regels van de school. De Belastingdienst kan dit zien als een gezagsverhouding. Dit betekent dat je eigenlijk als werknemer zou moeten worden beschouwd.
Dit heeft financiële gevolgen, zowel voor de school als voor jou: boetes, naheffingen, en verlies van belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Steeds meer schoolbesturen wachten niet af en hebben de knoop al doorgehakt: vanaf 1 januari 2025 nemen zij geen zzp’ers meer aan.
De oplossing: Maak nu de overstap naar loondienst via Derec en vermijd deze risico’s.
2. Zekerheid – geen stress meer over opdrachten of inkomsten
Als zelfstandige weet je hoe het werkt: heb je even geen opdracht, dan heb je ook geen inkomen. En dat kan flink knagen, zeker in een sector als het onderwijs, waar je afhankelijk bent van pieken en dalen in vraag naar vervanging of tijdelijke projecten. In loondienst hoef je je geen zorgen te maken over de volgende opdracht of je inkomsten. Bij Derec ontvang je elke maand een vast salaris, ongeacht de omstandigheden. Lees hier meer over het salaris van een leraar en hoe dit jouw stabiliteit kan vergroten.
Wat krijg je als je via Derec in loondienst gaat?
- Een vast salaris volgens de cao – iedere maand de zekerheid van een inkomen.
- Pensioenopbouw – verzekerd van een inkomen voor later
- Doorbetaling bij ziekte en vakanties
- Volledige reiskostenvergoeding
- Eindejaarsuitkering en vakantiegeld
- Geen administratieve lasten
Lees ook: De voordelen van werken in het onderwijs via Derec
3. Minder administratie – meer tijd voor je vak
Als zelfstandige ben je niet alleen bezig met lesgeven, maar ook met administratie. Facturen sturen, btw-aangifte doen, boekhouding bijhouden – het kost allemaal tijd. Dit is vaak frustrerend werk, waar je in loondienst geen omkijken meer naar hebt. Bij Derec zorgen we ervoor dat al het administratieve werk voor je wordt geregeld, zodat jij je kunt richten op lesgegeven. Lees ook: Motiveren van leerlingen: 8 tips om leerlingen gemotiveerd te houden.
En dat is nog niet alles:
- Een persoonlijk opleidingsbudget – wil je je verder ontwikkelen? Via Derec krijg je toegang tot opleidingen en cursussen. → Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar de mogelijkheden om je loopbaan verder uit te bouwen in het onderwijs? Ontdek hoe je kunt overstappen naar het voortgezet onderwijs.
- Flexibele contracten – of je nu liever een vast contract wilt, op projectbasis werkt of gedetacheerd wilt worden: bij Derec kan het allemaal.
- Werkplezier met verschillende opdrachtgevers – wissel van werkplek of blijf langere tijd op één school, jij bepaalt hoe je wilt werken.
Lees ook: De voordelen van Derec voor leerkrachten
Lees ook: De voordelen van Derec voor docenten
Handhaving wet DBA vanaf 2025: wat verandert er?
De Wet DBA bestaat al sinds 2016, maar de handhaving was tot nu toe niet. Dat gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid, zowel voor opdrachtgevers als voor zzp’ers. Scholen die zzp’ers inhuren terwijl de werkzaamheden eigenlijk in loondienst uitgevoerd zouden moeten worden, lopen het risico op boetes en naheffingen. Maar ook jij als zzp’er kunt zelf een boete krijgen en belangrijke fiscale voordelen verliezen, zoals de zelfstandigenaftrek. Dit kan flinke gevolgen hebben voor jouw inkomsten.
Doordat zowel scholen als zzp’ers verantwoordelijk worden gehouden voor schijnzelfstandigheid, nemen veel scholen geen enkel risico meer. Ze kiezen er nu al voor om helemaal te stoppen met het inhuren van zzp’ers. Dit betekent dat het steeds moeilijker wordt om opdrachten te vinden als zzp’er in het onderwijs.
Wil jij jezelf beschermen tegen deze veranderingen? Dan is nú het moment om de overstap naar loondienst te maken.
Hoe maak je die stap terug naar loondienst?
Overstappen van zzp’er naar loondienst is eenvoudig met Derec. Wij begeleiden je stap voor stap, zodat je makkelijk kunt overstappen en snel aan de slag kunt gaan in loondienst. Hoe werkt het?
1. Werk je lopende opdrachten netjes af
Zorg ervoor dat je je huidige opdrachten goed afrondt en bespreek duidelijke afspraken over een einddatum met je opdrachtgevers.
2. Schrijf je uit bij de Kamer van Koophandel
Het uitschrijven bij de KvK is eenvoudig en kan binnen twee werkdagen geregeld worden via hun website. De Belastingdienst wordt automatisch op de hoogte gebracht.
3. Controleer je administratie
Zelfs als je stopt als zzp’er, ben je verplicht om je administratie zeven jaar te bewaren. Zorg ervoor dat alles op orde is voordat je de overstap naar loondienst maakt.
4. Vind je volgende baan via Derec
En dan het leukste deel: solliciteren via Derec. Via Derec vind je snel een passende baan in het onderwijs. Of je nu op zoek bent naar stabiliteit, een vaste aanstelling of doorgroeimogelijkheden – wij hebben het netwerk en de expertise om je te helpen. Bekijk hier onze actuele vacatures in het onderwijs.
Extra aantrekkelijk: €1.000 overstapfee!
Om de overstap nóg aantrekkelijker te maken, biedt Derec een eenmalige overstapfee van €1.000. Hiermee dekken we de kosten die komen kijken bij het afwikkelen van je zzp-schap, zodat jij zorgeloos de stap naar loondienst kan zetten.
Onze begeleiding begint op het moment dat jij besluit om de overstap te maken, en stopt pas wanneer je volledig op je plek zit – en zelfs daarna. Ons doel is niet alleen om je aan een baan te helpen, maar om ervoor te zorgen dat die baan precies past bij jouw ambities, wensen en vaardigheden.
Waarom nú die overstap naar loondienst maken?
2025 komt steeds dichterbij. Met de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid in het onderwijs is dit hét moment om over te stappen naar loondienst. Door nú te handelen, voorkom je dat je straks in een lastige positie terechtkomt met boetes of naheffingen. In loondienst geniet je van zekerheid, een vast inkomen en je hebt geen gedoe meer met administratie. En dankzij Derec wordt de overstap een stuk makkelijker dan je denkt.
Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Lees hoe Dana via Derec haar ideale school vond.
Dus waar wacht je op? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om de stap naar loondienst te maken. Bij Derec krijg je de zekerheid en persoonlijke begeleiding die je verdient.