Hoe overleef je de nachtdienst?

Nachtdiensten; de een zijn favoriet, de ander kijkt er al tegenop nog voor het rooster bekend wordt. Een ding is zeker, als je binnen de zorg werkt is de kans groot dat je er op den duur mee te maken krijgt. Nachtdiensten hebben een grote impact op je leven, zowel sociaal, fysiek en mentaal kan je er een flinke knauw van krijgen. Hoe kom je een reeks nachtdiensten het beste door? We geven je graag de beste tips van onze ervaringsdeskundigen!

Vind het juiste ritme

Sommige mensen vinden het fijn om de dag dat ze de nachtdienst beginnen veel rust te nemen, terwijl anderen de dag juist zo actief mogelijk invullen en in de namiddag nog een dutje doen. Het is dus zaak om er zo snel mogelijk achter te komen wat voor jou het beste werkt! Probeer een ritme te vinden waarbij jij je goed voelt en vooral zo uitgerust mogelijk de nacht in kan gaan.

Blijf in contact

Sociaal gezien kan de nachtdienst een behoorlijke uitdaging zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niemand kan zien of spreken tijdens de nachtdienst. Plan bijvoorbeeld, geheel coronaproef, een Skype-diner in met familie of maak een wandeling met een vriend. Hiermee voorkom je dat je helemaal geen andere mensen meer ziet of spreekt. Bovendien geven dit soort afspraken de dag weer wat ritme.

Plan momenten voor jezelf in

Accepteer dat grote taken of huishoudelijke klussen er voor nu even niet inzitten. Gun jezelf de rust die je nodig hebt en bewaar bijvoorbeeld de afleveringen van jouw lievelingsserie voor deze periode. Zo kan je tijdens de diensten echt een momentje voor jezelf plannen om bij te komen!

Maak het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk

Planning is het sleutelwoord tijdens de nachtdiensten. Het schakelen van dag- naar nachtdiensten is een flinke overgang die je veel makkelijker kan maken als je een aantal zaken van tevoren hebt gepland. Denk aan het voorbereiden en plannen van de “lunch” tijdens de nachtdienst, maar ook de vervelende klusjes waar je misschien wel tegenop ziet. Hierbij is afwisseling belangrijk. Zorg ervoor dat je administratieve zaken kan afwisselen met fysieke taken. Eventueel induttingsgevaar ben je hiermee voor. Ga vooral aan de slag met verschillende werkzaamheden, niemand wil zich tijdens de nachtdienst gaan vervelen!

Voorkom de nachtdienstjetlag

De dag dat je uit een reeks nachtdiensten komt, is vaak pittig. Plan iets in waar je energie van krijgt of wat je leuk vindt om te doen. Het is het best als je weer zo snel mogelijk in het normale ritme komt en de zogenaamde nachtdienstjetlag zo goed mogelijk kan bestrijden! Op tijd uit bed dus weer, anders is de kans groot dat je in de nacht niet slaapt.

Deel deze blog