Werken als zzp’er in het onderwijs?

Wil je aan de slag gaan als zzp-docent of -leerkracht? We zijn altijd op zoek naar goede freelancers, ervaren zzp’ers en enthousiaste flexibele krachten. Vertel ons wat je kunt, dan kijken wij wat we voor je kunnen betekenen als je wil werken als zzp’er in het onderwijs!

Werken als zzp’er in het onderwijs

De een noemt het zzp’er in het onderwijs, de ander freelance docent of leerkracht. Daar zit in principe geen verschil in. Je werkt in beide gevallen voor verschillende opdrachtgevers en voert je werk uit als zelfstandig ondernemer. Er zijn op dit moment staan er zo’n 2.400 zelfstandig leraren ingeschreven in het KVK Handelsregister. Er zijn wel een aantal zaken waar je als zzp-docent of -leerkracht rekening mee moet houden, zoals belastingen, administratie, je uurtarief en verplichtingen zoals de AVG.

Wat is de wet DBA?

De Wet DBA is er om duidelijkheid te geven aan zzp’ers en de organisaties die hen inhuren. Het is vooral belangrijk in het onderwijs, waar je als zzp’er vaak voor verschillende scholen werkt. Als je echter bijna al je werk voor één school doet, zou je eigenlijk kunnen doorgaan voor een vaste werknemer. Dit wordt schijnzelfstandigheid genoemd.

Hoe weet je of je echt zelfstandig bent?

  • Je moet zelf kunnen kiezen of je iemand anders stuurt als je ziek bent.
  • Je mag niet meer dan zeventig procent van je tijd voor dezelfde school werken.
  • Je moet je eigen materialen gebruiken, niet die van de school.

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Met Derec vind je eenvoudig verschillende opdrachten die bij je passen, zonder dat je je druk hoeft te maken over schijnzelfstandigheid.

Lees ook: Werken als zzp-docent? 

Groei van zzp'ers in het onderwijs

Zzp of loondienst? Het is een vraag die steeds meer Nederlanders zich stellen. Ons land kent aan het begin van 2024 ruim 1,25 miljoen zzp’ers. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2023 ongeveer 100.000 zzp’ers actief waren in het onderwijs. Van deze groep stonden er bijna 2.500 als zelfstandige voor de klas.

Docent als zzp'er werkzaam in het onderwijs.

Hoe kun je werken als zzp’er in het onderwijs?

Starten als zzp-docent of -leerkracht kan snel geregeld zijn. Als zzp’er in het onderwijs werk je volgens een vast rooster, dus je werk volledig naar eigen inzicht en behoefte uitvoeren lukt niet altijd. Derec helpt je graag om te werken als zzp’er in het onderwijs bij diverse scholen, of het nu gaat om het basisonderwijs, speciaal (voortgezet) onderwijs of het voortgezet onderwijs.

Lees ook: Werken als zzp’er in het basisonderwijs: de voordelen

Wat verdient een zzp-docent in het onderwijs?

Zzp-docenten en -leerkrachten zijn vanzelfsprekend vrij om hun eigen tarief te bepalen, maar dit kan lastig zijn. Een te hoog uurtarief schrikt klanten af. Een te laag uurtarief is niet alleen een onderwaardering van je kwaliteiten, het levert je ook te weinig inkomsten op als zzp docent.

Ga je als zzp-er aan de slag via Derec? Dan bepaal jij ook zelf je uurtarief. Dit betekent dat je kunt kijken naar je zakelijke kosten en wat je privé nodig hebt om rond te komen. Let er wel op dat je uurtarief niet te hoog is, anders kan het moeilijk worden om werk te vinden op een school die je leuk vindt.

Salaris zzp'er onderwijs: hoe bepaal je dat?

Hoeveel je als zzp’er in het onderwijs verdient, hangt af van verschillende dingen. Hier zijn een paar punten die bepalen hoeveel je kunt vragen per uur:

  1. Type onderwijs: Werk je op een basisschool, middelbare school, mbo, hbo of universiteit? Over het algemeen betalen hogere onderwijsniveaus beter.
  2. Bevoegdheid: Ben je een eerstegraads of tweedegraads docent in het voortgezet onderwijs? Eerstegraads docenten (die les mogen geven in de bovenbouw van havo/vwo) verdienen meestal meer.
  3. Vakgebied: Wat voor vak geef je? Er is bijvoorbeeld meer vraag (en dus vaak een hoger uurtarief mogelijk) voor docenten in exacte vakken en talen zoals Nederlands, Duits en Frans. Dit is vooral het geval in het voortgezet onderwijs.
  4. Ervaring: Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je uurtarief kan zijn.
  5. Duur van de opdracht: Voor langere klussen kun je soms een lager uurtarief afspreken, omdat je zekerheid hebt over je inkomen voor een langere periode. Bij kortere opdrachten kun je vaak een hoger tarief vragen.

Het is belangrijk om te beseffen dat je als zzp’er in het onderwijs zelf verantwoordelijk bent voor zaken zoals je pensioen en verzekeringen. Normaal doet een werkgever dat voor je, dus je zou een hoger tarief moeten vragen om deze extra kosten te dekken. Gelukkig hoef je niet alles alleen te doen. Werk je via Derec als zzp’er in het onderwijs? Dan regelen wij je facturen. Dat scheelt een hoop tijd!

Voor een vergelijk met salarissen in loondienst, kun je kijken naar de informatie op de website van de Rijksoverheid. Een voorbeeld: een leraar in het primair onderwijs (po) verdient tussen €3.800 en €7.900 per maand, inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering (2024). Dit volgt uit de cao primair onderwijs (cao po). Hierin staan de salarisschalen en treden die bepalen hoeveel een leraar verdient.

Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Samenwerken met Derec als zzp-docent

Derec werkt graag samen met talentvolle mensen die hun vak serieus nemen en snel hun weg vinden in nieuwe situaties. Ben je regelmatig beschikbaar voor tijdelijke opdrachten en wil je écht werken als zzp’er in het onderwijs? Dan kunnen we je koppelen aan interessante opdrachtgevers. Acquisitie, onderhandelingen en facturatie doen wij voor je. Daarnaast zorgen we ervoor dat je rekeningen altijd binnen een week worden betaald. Zo kun jij je richten op het onderwijs.

We maken graag kennis met je

Meld je online aan of bel eens met een van onze onderwijsspecialisten. Zij hebben al veel freelancers aan een leuke nieuwe opdracht geholpen en kunnen al je vragen beantwoorden!

Zie ook: Hoe vind je als leerkracht een vacature die écht bij je past? 

Ons onderwijsteam is er voor jou

Ingrid de Leeuwen – van Dijken

Primair onderwijs Noord-Holland

Het leukste aan mijn werk vind ik de persoonlijke aanpak. Zo is de kans op een mooie match, en weer een blije leerkracht, het grootst.

Marit Van Dolen-Klaassen

Primair Onderwijs Noord- Holland, het Gooi en Flevoland

Als sportieve duizendpoot gooi ik voor jou graag een balletje op bij een van onze prachtscholen!

Derc-Jan Buschgens

Primair onderwijs

Altijd op zoek naar maatwerk dat tevreden maakt.

Schrijf je in!

Dagelijks spreken wij met veel verschillende scholen. De kans is groot dat we van vacatures weten voordat deze online verschijnen.