June over haar stap naar het onderwijs:

‘Ik stond meteen zelf voor de klas – zónder jaren studie!’

Na haar studie Human Resource Management én een master Communicatie wist June (28) één ding zeker: een kantoorbaan was niets voor haar. Wat haar wél energie gaf? Vrijwilligerswerk met kids. Daar voelde ze iets wat ze tijdens haar studie nooit had ervaren: voldoening.

Maar ja, hoe kom je vanuit een compleet andere richting ineens in het onderwijs terecht, zónder weer jaren te studeren? June vond het antwoord bij het Leerkracht van Morgen-traject van Derec. Inmiddels staat ze als zij-instromer zelfverzekerd voor groep 7/8 en kan ze zich geen betere keuze voorstellen.

Wat trok je aan in het Leerkracht van Morgen-traject van Derec?

“Dat ik vanaf dag één mijn eigen klas kreeg. Veel andere trajecten willen dat je eerst maandenlang meeloopt of begint als onderwijsassistent. Dat zag ik niet zitten.

Bij Derec stond ik meteen voor de klas, maar wel met een begeleider die regelmatig kwam kijken en met wie ik alles kon bespreken. Ik stond er nooit alleen voor.”

June, Leerkracht van Morgen

Hoe werkt die begeleiding precies?

“Mijn begeleider kwam in de eerste maanden wekelijks langs. Na afloop bespraken we alles: wat ging lekker, wat kon beter? Vooral in die eerste periode was dat heel waardevol. Naarmate je groeit, verandert die frequentie. Vorig schooljaar kwam m’n begeleider nog ongeveer om de week langs. Nu, omdat het lekker loopt, is het minder vaak. Maar die deur blijft altijd open: als er iets speelt, weet ik dat ik mag bellen. Daarnaast hebben we intervisies met andere Leerkrachten van Morgen: we delen casussen, geven elkaar tips en merken dat we vaak tegen dezelfde struggles aanlopen. Zo voel je je nooit alleen. Daarbij leer je ook van de aanpak op andere scholen.”

Hoe combineer je leren, werken en gewoon … je leven?

“Ik sta drie dagen voor de klas en besteed één tot twee dagen aan mijn studie. Dat is intensief: na een lange dag in de klas heb ik ’s avonds weinig fut om nog te studeren. Daarom plan ik mijn studiedagen op momenten dat ik er echt tijd en ruimte voor heb. In het weekend probeer ik dan juist echt vrij te zijn en weer lekker op te laden. Zo houd ik het goed vol.”

Je hebt al verschillende groepen gedraaid; wat vond je daarvan?

“Heel leerzaam! Ik ben begonnen bij de kleuters (groep 1/2), heb daarna groep 3/4 gedraaid en sta nu voor groep 7/8. Bij de kleuters werk je heel creatief, omdat je minder houvast hebt van methodes. In groep 3/4 is juist alles strak georganiseerd met lesmethodes, wat als beginnende leerkracht veel structuur geeft. En de oudere kinderen zijn weer heerlijk eigenzinnig; ze dagen je uit, hebben geweldige ideeën en verrassen je continu. Ik had nooit gedacht dat ik ‘grote’ kids zó leuk zou vinden! Door te switchen tussen groepen ontdek je waar je kracht ligt en wat je het leukste vindt.”

Wat vind je het allerleukste aan lesgeven?

“De interactie met de kinderen. Ze zijn zó lief en betrokken. Toen ik laatst verhuisde, maakten ze een enorme verhuisslinger met persoonlijke berichtjes. Dan smelt je toch! Het is fantastisch om te zien hoe ze groeien, niet alleen qua kennis maar ook in zelfvertrouwen. Eerst zijn ze nog onzeker, daarna zie je ze steeds zelfstandiger samenwerken en elkaar helpen.”

Hoe zie jij je toekomst in het onderwijs voor je?

“Eerst mijn diploma halen en dan gewoon lekker voor de klas blijven staan: vier dagen, misschien ooit vijf. Wie weet ga ik ooit richting intern begeleider of iets anders binnen het onderwijs, maar voorlopig wil ik vooral genieten van lesgeven. Het lijkt me ook gaaf om een klas twee jaar achter elkaar te draaien, zodat ik echt verder kan bouwen op wat we samen bereikt hebben. Maar voor nu: diploma halen en gewoon lekker voor de klas staan.”

En tot slot: wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt over deze stap?

“Gewoon doen – maar wél nadat je zeker weet dat het onderwijs bij je past. Ga een paar keer meedraaien op een school, proef de sfeer en check of je die drukte en prikkels aankunt. Als je merkt dat je daar juist energie van krijgt, dan zou ik echt zeggen: ga ervoor! Het mooie aan zij-instroom is dat je meteen zelf voor de klas staat, geld verdient én begeleiding krijgt. Tuurlijk, het is hard werken en je moet openstaan voor alles wat er op je afkomt, maar daar krijg je zoveel moois voor terug. Je ontdekt vanzelf of dit jouw plek is!”

Benieuwd of jij – net als June – óók meteen voor de klas kan staan zonder jarenlange studie? Neem snel contact op met Derec. Ontdek zelf hoe jij met goede begeleiding direct het verschil kunt maken in de klas! Word jij onze nieuwe Leerkracht van Morgen

Bekijk de video over zij-instromen via Derec

Bekijk de video over zij-instromen via Derec: Leerkracht van Morgen

June, een Leerkracht van Morgen.

Deel deze blog

Lees meer interviews

Interview

Ton is zeventig jaar jong, maar denkt nog lang niet aan stoppen. Na ruim veertig jaar in het onderwi…

Interview

Na haar studie Human Resource Management én een master Communicatie wist June (28) één ding zeker: e…

Interview

Sanne wil tijdens haar pabo-studie zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen en vond via Derect dé opl…