Mantelzorgers: een oplossing voor tekorten in de intramurale zorg

De druk op de zorg wordt steeds groter, zeker met de huidige personeelstekorten. Dat vraagt om nieuwe manieren van werken. Een mogelijke manier om zorgprofessionals te ontlasten en de kwaliteit van de zorg te waarborgen is door mantelzorgers actief in de intramurale zorg te betrekken. Maar hoe pak je dit als zorginstelling aan?

Wat is een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die, zonder hier een opleiding voor te hebben gevolgd, zorgt voor een familielid, vriend of buur. Denk aan een zoon die zijn vader helpt met dagelijkse taken of een kleindochter die haar oma helpt bij het geven van eten en drinken. Mantelzorgers zijn geen professionals, maar hun inzet kan van onschatbare waarde zijn voor de zorg.

De druk op mantelzorgers in de extramurale zorg

Voordat iemand wordt opgenomen in een verzorgingstehuis of zorginstelling, dragen familieleden vaak een groot deel van de zorg. Deze mantelzorgers, die thuis (extramuraal) voor hun familielid zorgen, ervaren een hoge werkdruk. Ze staan bijna 24 uur per dag klaar, terwijl professionele zorg vaak maar een klein deel van de dag aanwezig is.

In de intramurale zorg ligt dat anders. Familieleden gaan ervan uit dat de zorg volledig wordt overgenomen door professionals en nemen zelf een stap terug. Juist hier ligt een kans: samenwerken om de druk op zorgprofessionals te verminderen en de kwaliteit van de zorg hoog te houden.

De kracht van samenwerking met mantelzorgers

Wanneer familieleden en zorgprofessionals samenwerken, wordt de zorg voor iedereen beter. Zorgmedewerkers kunnen zich richten op de meer complexe zorg, terwijl mantelzorgers op een passende manier betrokken blijven. Ook voor de bewoners zelf is dit waardevol: de aanwezigheid van een vertrouwd gezicht kan bewoners nét dat beetje extra aandacht en zorg geven waar ze blij van worden.

Zelf één uur per dag hulp van een mantelzorger kan al een groot verschil maken. Denk aan eenvoudige, maar belangrijke taken zoals:

  • Eten en drinken geven.
  • Sokken aantrekken of een kunstgebit schoonmaken.
  • Het begeleiden naar de badkamer.
  • Tijd maken voor een praatje of activiteit.

Door samen te werken met mantelzorgers, krijgen bewoners de zorg die ze verdienen.

Samenwerken met Derec?

Mantelzorgers activeren: hoe doe je dat?

Mantelzorgers kunnen veel betekenen om de druk op de zorg te verlichten. Maar hoe zorg je ervoor dat mantelzorgers betrokken blijven? Er zijn verschillende manieren hoe je als zorginstelling het verschil kan maken.

Zoek direct contact met de familie

Als er iemand nieuw binnenkomt, maak dan direct contact met de familie. Laat het zorgteam kennismaken met de familieleden en vertel waarom samenwerken belangrijk is. Zo voelt de familie zich meteen betrokken bij de zorg.

Organiseer mantelzorgers bijeenkomsten

Door bijeenkomsten te organiseren blijf je in contact met mantelzorgers en leren zij elkaar kennen. Dit is niet alleen een goed moment om ervaringen te delen, maar ook om afspraken te maken. Zo kunnen mantelzorgers bijvoorbeeld inspringen voor elkaar als iemand een keer niet kan komen zorgen voor hun familielid. Zo ontstaat er een netwerk van mantelzorgers die elkaar helpen én het zorgteam ontlasten.

Verdeel de taken goed

Niet alles hoeft door zorgmedewerkers gedaan te worden. Door in overleg met mantelzorgers taken te verdelen, ontstaat er meer ruimte voor de zorgprofessionals. Laat mantelzorgers eenvoudige taken oppakken, zoals helpen bij eten of drinken, assisteren naar het toilet of gewoon aanwezig zijn voor de gezelligheid. Door taken slim te verdelen, houdt je team meer tijd over voor specialistische zorgtaken.

Maak duidelijke afspraken

Veel mantelzorgers hebben al veel ervaring met zorgen en zijn gewend om ook de meer complexe taken op zich te nemen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken. Laat het zorgteam zich richten op de specialistische zorgtaken, terwijl mantelzorgers een ondersteunende rol krijgen. Zo blijft het voor mantelzorgers leuk om te helpen en kan het zorgteam zich richten op wat écht nodig is.

Omarm de mantelzorgers

Mantelzorgers blijven betrokken als ze voelen dat hun hulp gewaardeerd wordt. Neem als zorginstelling de tijd om naar hen te luisteren en betrek ze actief bij de zorg. Een simpel bedankje of een moment van aandacht kan al veel betekenen. Als mantelzorgers zich welkom voelen, blijven ze met plezier helpen.

De voordelen van een goede samenwerking

Een goede samenwerking met mantelzorgers is van onschatbare waarde. Bewoners krijgen meer persoonlijke aandacht, zorgmedewerkers hebben meer tijd voor complexe taken en mantelzorgers blijven betrokken bij hun dierbaren. Het samenwerken zorgt ervoor dat de beschikbare tijd en middelen in de zorg slim worden gebruikt. Zo werkt iedereen samen aan betere zorg voor de bewoners.

Lees ook: Maggy over haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg. 

Samen zorgen voor een betere toekomst

De druk op de zorg zal de komende jaren blijven toenemen. Door mantelzorgers actief te betrekken, kun je als zorginstelling de zorg beter organiseren. Het helpt om de kwaliteit hoog te houden en de werkdruk voor zorgpersoneel te verlagen. Zelfs een klein beetje hulp van mantelzorgers kan al een groot verschil maken.

Wil je weten hoe jouw zorginstelling mantelzorgers meer kan betrekken? Bij Derec denken we graag met je mee. Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen de zorg kunnen verbeteren.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Zorg

Werk je in de zorg voor mensen met dementie? Dan weet je hoe snel de zorgsector verandert. Nieuwe in…

Zorg

De druk op de zorg wordt steeds groter, zeker met de huidige personeelstekorten. Dat vraagt om nieuw…

Zorg

Zorgrobots winnen terrein in de zorgsector. Van het ondersteunen bij dagelijkse handelingen tot het…