Jantine, verzorgende IG

'Bij mijn avontuur in de zorg bood Derec mij precies de juiste steun.'

Maak kennis met Jantine, een ervaren verzorgende IG en leerling verpleegkundige op zzp-basis. Met maar liefst 20 jaar ervaring in de zorg heeft zij stap voor stap haar weg gevonden, van de gehandicaptenzorg naar de thuiszorg en nu op de PG afdeling. Wat Jantine echt blij maakt, is het vermogen om een glimlach op het gezicht van de bewoners te toveren. Ze voelt voldoening wanneer ze oprecht contact kan maken, of het nu gaat om een grapje, een liedje of zelfs een knipoog. En dat is precies waarom Derec zo waardevol voor haar is.

Hoe lang werk je al in de zorg?

“Ik werk nu 20 jaar in de zorg. Ik heb in het begin in de gehandicaptenzorg gewerkt, waarna ik de overstap naar de thuiszorg heb gemaakt. Ik ben eerst helpende plus geweest, toen verzorgende IG en nu ben ik bezig met de opleiding tot verpleegkundige. Ik ben dus eigenlijk stap voor stap doorgegroeid.”

Lees ook: Wat zijn zorgdisciplines? 

Waar word je nu echt blij van in je werk?

“Ik werk op de psychogeriatrie-afdeling. Dit houdt in dat ik mensen behandel met een psychische stoornis die verband houdt met ouderdom, zoals dementie bijvoorbeeld. ik word er echt blij van als ik een lach op het gezicht van de bewoners kan toveren. Als ik goed contact met de mensen kan maken ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Het zit hem dan in kleine dingen, een grapje, een liedje of soms zelfs een knipoog. Dit ontstaat vaak heel natuurlijk.”

Hoe ben je bij Derec terecht gekomen?

“Drie jaar geleden, midden in de coronatijd, was ik op zoek naar werk, ik was toen al bezig met mijn opleiding tot verpleegkundige. De kinderen hadden thuisonderwijs, en dit was een drukke periode. Het volgen van mijn opleiding en het werken bij elkaar was erg pittig. Ik ben toen gestopt met de opleiding en ging nadenken over wat ik wilde doen en hoe ik dit wilde gaan combineren. Ik kwam toen op Facebook Derec tegen en heb contact met hen opgenomen.

We hebben goed met elkaar gesproken over wat ik wil, en wat Derec mij kon bieden. De collega wilde mij graag helpen. Ik had net mijn baan in loondienst opgezegd, deze was namelijk gekoppeld aan mijn leerplek.

Ondanks dat ik het spannend vond, wilde ik als zelfstandige aan de slag in de zorg. Derec dacht met mij mee en nu, drie jaar later, ga ik nog steeds met veel plezier via Derec aan de slag.”

Waarom heb je voor Derec gekozen?

“Op een gegeven moment begon ik toch weer met de verpleegkundige opleiding, en ging ik hiervoor op zoek naar een leerwerkplek.

Na een tijdje belde Derec mij op dat ze een opdrachtgever hadden gevonden die mij een leerwerkplek kon bieden als ik daar als verzorgende IG ging werken. Zodoende werk ik daar nu!”

Hoe maakt het werk bij Derec je blij?

“Het 1-op-1 contact vind ik fijn. Ik krijg af en toe een appje van Dagmar, dan bellen we even en kunnen we ook kletsen over hoe het allemaal gaat op mijn werk. Een tijdje geleden waren we op een beurs en kwamen we elkaar tegen, we dronken wat en hebben bijgekletst. Dat vind ik heel prettig contact.”

Wat kan er volgens jou beter in de zorg?

“Het luisteren naar de mensen, het luisteren naar de bewoners en niet alleen maar naar de zorgminuten en het budget kijken. Het zit hem in de kleine natuurlijke dingen, het contact van mens tot mens en het eten met elkaar. Wij moeten tegenwoordig bijvoorbeeld bezuinigen op de boodschappen. Ik heb dan het idee dat je de aandacht voor de mensen uit het oog verliest.”

Lees ook: Competenties in de zorg: essentiële vaardigheden voor succes. 

Wat doe jij om de zorg iedere dag een beetje beter te maken?

“Ik probeer het gesprek aan te gaan in de zorginstelling, om er zo voor te zorgen dat we de bewoners de persoonlijke aandacht kunnen geven die zij verdienen. Als een bewoner ’s avonds voor het slapen gaan nog een kom griesmeelpap wil met drie scheppen suiker en een schep jam omdat hij of zij dan beter slaapt, regel ik dat.”

Hoe vind je dat Derec hierin bijdraagt?

“Derec biedt mij opdrachten bij opdrachtgevers waarbij ik het gesprek goed kan aangaan. Ik kan hier meer aandacht besteden aan de bewoners. Ik werk nu voornamelijk in de langere gedetacheerde diensten. Ik vind dat wel fijn want als ik ergens maar voor één dag kom, dan heb ik het idee dat ik niet echt mijn kwaliteit kan leveren. Je levert de zorg, maar je leert de mensen niet kennen.

Er is bijvoorbeeld een bewoner op een PG-afdeling die graag iets eerder dan de rest drie boterhammen wil. Dan voorzie ik in die behoefte, want daardoor wordt én de bewoner blij én creëer ik gelijk meer rust op de afdeling. Ik weet dit van deze bewonder omdat ik hem al een tijdje mag verzorgen. Derec biedt mij de mogelijkheid om dit te kunnen doen!”

Jouw zorgavontuur begint bij Derec

Kies voor Derec en ontdek de voordelen van werken als zzp’er in de zorg! Net als Jantine profiteer je van flexibiliteit en persoonlijke begeleiding, terwijl je waardevolle zorg verleent. Bij Derec zetten we ons in voor betere zorg:  ruimte voor menselijke interactie en het vervullen van de specifieke behoeften van zorgbehoevenden. Met onze persoonlijke begeleiding en ondersteuning ben je niet alleen zorgverlener, maar een zorgverlener met de vrijheid om je kwaliteiten optimaal te benutten. Meld je aan bij Derec en maak het verschil in de zorg.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Rondom het roosteren staan schooldirecteuren voor een flinke uitdaging: er is een duidelijk tekort a…

Onderwijs

Basisscholen zoeken het hele jaar door invallers, voor korte en langere periodes. Als invaller zorg…

Onderwijs

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderwerp voor iedereen die werk en gezin probeert te combineren…