Een verzorgende IG: een onmisbare schakel in de zorg

Wat doet een verzorgende IG precies? Het is een vraag die vaak opduikt, want verzorgende IG’ers zijn hard nodig in Nederland, vooral in de ouderenzorg. IG staat voor Individuele Gezondheidszorg, en dit beroep gaat over meer dan alleen de praktische zorgtaken. Het draait om persoonlijke aandacht, begrip en ondersteuning bieden op maat. In deze blog gaan we dieper in op wat een verzorgende IG doet en wat deze rol zo speciaal maakt.

Wat zijn de taken van een verzorgende IG?

Wat doet een verzorgende IG?” Dat is een vraag met veel antwoorden. Je cliënten in de zorg hebben allemaal verschillende zorgbehoeften. Jouw rol? Ervoor zorgen dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Dit doe je door te begrijpen wat ze dagelijks nodig hebben. Denk aan medicatie toedienen, helpen met opstaan, wassen en aankleden, en maaltijden bereiden. Maar het gaat verder dan dat. Je bent ook het luisterend oor en de vertrouwde persoon in hun leven. Een verzorgende IG is ook het aanspreekpunt voor familie en andere zorgprofessionals en speelt een sleutelrol bij het opstellen van het zorgplan.

Hoe ziet een dag van een verzorgende IG’er eruit?

Geen dag is hetzelfde voor een verzorgende IG. Je kunt verschillende diensten draaien – dag, avond of nacht. Ontdek hier hoeveel dagen je achter elkaar mag werken als verzorgende IG. Één ding is zeker: het werk is altijd dynamisch en afwisselend. Je bezoekt verschillende cliënten en past je activiteiten aan hun behoeften aan.

Wat voor kwaliteiten moet een verzorgende IG hebben?

Wat doet een verzorgende IG om zichzelf onmisbaar te maken? Boven alles moet je sociaal zijn, empathisch, en een goede communicator. Je moet kunnen inspelen op onverwachte situaties en oplossingsgericht zijn. Meer weten over de benodigde kwaliteiten van een verzorgende IG? In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste competenties in de zorg. 

Hoe word je verzorgende IG?

Om antwoord te geven op de vraag “wat doet een verzorgende IG?”, moet je het zelf ervaren. Dat begint met een opleiding. Vanaf MBO-niveau 3 kun je een opleiding tot verzorgende IG volgen. Ook kun je je laten omscholen via een beroepsbegeleidende leerweg.

Nodige opleiding en ervaring als verzorgende IG

Hoe word je een verzorgende IG en wat doet een verzorgende IG om zich te kwalificeren? De weg naar deze rol begint vaak met een MBO niveau 3 opleiding in de zorg. Een alternatief pad kan zijn dat je begint op niveau 2 als helpende, om vervolgens door te stromen naar verzorgende. Maar er zijn ook opties voor mensen die al werken en zich willen omscholen. Een beroepsbegeleidende leerweg, een combinatie van leren en werken, is hier een goed voorbeeld van. Door ongeveer een dag per week een opleiding te volgen en de rest van de tijd in de praktijk te werken, kun je je kwalificeren als verzorgende IG.

De voordelen van werken als verzorgende IG via Derec

Waarom zou je als verzorgende IG via Derec willen werken? Derec biedt tal van voordelen. Je bouwt bijvoorbeeld voor elk gewerkt uur een spaartegoed op, dat jaarlijks in januari wordt uitgekeerd. Dat betekent dat je zonder dat je het merkt een mooi bonusbedrag bij elkaar spaart! Daarnaast staat Derec bekend om haar persoonlijke aanpak en flexibiliteit. Dus als je wilt weten wat een verzorgende IG precies doet, als je een luisterend oor nodig hebt of gewoon wilt sparren over je werk, dan staat Derec altijd voor je klaar.

Als verzorgende IG aan de slag?

Overweeg dan om via Derec aan de slag te gaan. Bij Derec verdien je niet alleen een mooi salaris, maar ook een spaartegoed voor ieder uur dat je werkt. En bij Derec staan we altijd voor je klaar. Dus als je meer wilt weten over wat een verzorgende IG doet, of als je hulp nodig hebt bij je carrière, neem dan contact met ons op.

Deel dit blog

Lees meer blogs

Zorg

Wil jij alles uit je zorgstage halen? Start dan met het stellen van duidelijke leerdoelen. Belangrij…

Zorg

Het integraal zorgakkoord 2024. Je hebt er vast al iets over gehoord of gelezen. Het is een belangri…

Zorg

Je koos ooit vol passie voor het leven als zelfstandige in de zorg. Je was op zoek naar vrijheid, fl…