Echt van betekenis ben je als verzorgende IG

In Nederland is er veel behoefte aan verzorgende IG’ers. Bijvoorbeeld in de ouderenzorg. IG staat voor individuele gezondheidszorg. Ben je verzorgende IG, dan heb je dankbaar werk. Als verzorgende IG heb je diverse cliënten met ieder hun eigen zorgbehoefte met allemaal een overeenkomst: ze kunnen niet zonder jou! Wat houdt het werk van een verzorgende IG in en wat maakt deze baan zo bijzonder? In dit blog vertellen we je alles over het werk van een verzorgende IG.

Wat zijn de taken van een verzorgende IG?

Jouw cliënten in de zorg hebben allemaal in een bepaalde mate zorg nodig. Aan jou de taak om aan deze vraag te voldoen, zodat zij een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden. Je leert je cliënten kennen en weet wat ze elke dag nodig hebben. Veel verzorgende IG’ers zijn werkzaam in de ouderenzorg. Je taken als VIG’er, zoals verzorgende IG’ers ook worden genoemd, kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het toedienen of aanreiken van medicatie en erop toezien dat de cliënt de juiste (hoeveelheid) medicatie tot zich neemt. Andere taken kunnen zijn: het helpen met opstaan, het wassen en aankleden van de cliënt, steunkousen aan- en uittrekken, maaltijden klaarmaken en uitserveren en begeleiding bij een eventuele dagbesteding. Daarnaast bied je een luisterend oor aan de cliënt, je bent een belangrijk gezicht in hun leven, niet in de laatste plaats omdat ze je dagelijks zien. Tenslotte is het ook jouw taak om als aanspreekpunt voor de naasten te fungeren. Denk aan familie, maar ook aan een fysiotherapeut of arts. In samenspraak met anderen kun je zelf een zorgplan voor jouw cliënten opstellen.

Hoe ziet een dag van een verzorgende IG’er eruit?

Als verzorgende IG’er werk je waarschijnlijk in verschillende diensten of shifts. Je kunt een gewone dagdienst draaien, maar je kunt ook ingedeeld worden voor ochtend-, avond- of nachtdiensten. Soms zijn er speciale nachtteams die de nachtdiensten op zich nemen, maar dat is niet altijd het geval. Een dag als verzorgende IG is in ieder geval altijd erg afwisselend: er is van alles te doen. Vaak plan je je bezoekjes langs verschillende cliënten in om achtereenvolgens diverse activiteiten uit te voeren, afhankelijk waar er bij de mensen behoefte aan is.

Wat voor kwaliteiten moet een verzorgende IG hebben?

Zoals we eerder al vertelden: als verzorgende IG ben je voor jouw cliënten van groot belang. In sommige gevallen ben je nog de enige persoon met wie er contact is op een dag. Met dat in je achterhoofd weet je hoe belangrijk het is dat je sociaal bent, je je in kunt leven in je medemens en een beetje mensenkennis hebt. Én een beetje communicatief vaardig. Daarnaast is het handig als je sensitief bent en mocht er iets onverwachts voorvallen, dan is het belangrijk dat je als VIG’er in oplossingen kunt denken.

Hoe kun je verzorgende IG worden?

Om verzorgende IG te worden moet je een opleiding gevolgd hebben. Vanaf mbo-niveau 3 kun je een opleiding tot verzorgende IG volgen. Volg je een studie op niveau 2? Dan kun je eerst helpende worden om vervolgens door te stromen naar verzorgende. En ben je al ergens werkzaam? Je kunt je ook om laten scholen via een beroepsbegeleidende leerweg. Dit is een combinatie van leren en werken: je volgt dan ongeveer een dag per week de opleiding, terwijl je de rest van de dagen in de praktijk werkzaam bent.

Als verzorgende IG via Derec aan de slag?

Wil je aan de slag als verzorgende IG, dan loont het om via Derec aan de slag te gaan. Letterlijk, want bij Derec spaar je extra geld bij elkaar. Voor ieder uur dat jij als verzorgende IG op uitzendbasis voor Derec werkt, bouw je spaartegoed op. Dit spaartegoed wordt jaarlijks in januari uitgekeerd. Zo bouw je zonder dat je het doorhebt, zomaar een mooi bonusbedrag bij elkaar! Daarnaast houden we het bij Derec persoonlijk en zijn we flexibel en snel. En mocht er iets tegenzitten op je werk of wil je ergens over sparren? Bij Derec bieden we je altijd een luisterend oor.

Deel dit blog

Lees meer blogs

Zorg

Wil jij werken in de zorg? Wat fijn, jouw zorg is namelijk hard nodig! De tekorten in de zorg zijn g…

Zorg

Wil jij graag aan de slag in de ouderenzorg of wil je er meer over weten? Bij Derec kunnen we jou hi…

Zorg

Als verzorgende IG ben je ruim inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn, wonen en huishouden. Je ve…