Werken met ouderen, past dat bij jou?

Wil jij graag aan de slag in de ouderenzorg of wil je er meer over weten? Bij Derec kunnen we jou hierbij helpen. Als detacheerder in de zorg vinden wij opdrachten die bij jou passen. In deze blog geven wij antwoord op alle vragen die jij hebt over werken met ouderen.

Werken met ouderen

Werken met ouderen is een dankbaar beroep. Je hebt een grote verantwoordelijkheid over je cliënten en jij zorgt er elke dag weer voor dat je een bijzonder moment kunt toevoegen aan hun dag. Een glimlach op hun gezicht, een praatje, samen lachen: jij kunt voor ouderen zó’n verschil maken. Daarbij is de verzorging van cliënten natuurlijk ook erg belangrijk: het helpen met wassen en aankleden, het regelen van medicatie en maaltijden bereiden zijn een greep uit belangrijke taken in de ouderenzorg. Je luistert naar de wensen van jouw cliënten, bewaakt het welzijn en de gezondheid van de ouderen en je spreekt hun taal: ze voelen zich helemaal op hun gemak bij jou en kunnen écht niet zonder je! Dat maakt werken met ouderen een baan om trots op te zijn.

Waarom werken met ouderen?

Twijfel je of je wilt werken met ouderen? Niet iedereen heeft een juist beeld van de ouderenzorg én er is veel vergrijzing: dat maakt dat er tekorten zijn in dit vak. De behoeften aan verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg is groot. Voor zorgorganisaties blijft het lastig om geschikte mensen te vinden die passen bij het werk in de ouderenzorg. Terwijl werken met ouderen juist zo veelzijdig, uitdagend, leerzaam en dankbaar is!

Werken met ouderen is enorm veelzijdig

Werken in de ouderenzorg is veelzijdig. Door de diversiteit aan cliënten, behoeften en taken zijn er veel verschillende functies nodig. Je kunt dan ook op veel verschillende manieren van toegevoegde waarde zijn voor de ouderen in onze maatschappij.

In de ouderenzorg sta je continu voor nieuwe uitdagingen

Iedereen is anders en iedereen heeft dan ook andere zorg nodig. Als je werkt in de ouderenzorg is de uitdaging om passende zorg te bieden afgestemd op de behoefte van de cliënt. Je luistert naar de wensen van jouw cliënten en bewaakt de gezondheid en het welzijn van de ouderen. Het kan soms zwaar zijn, maar elke dag maak jij het verschil.

In de ouderenzorg ben je nooit uitgeleerd

In de ouderenzorg raak je nooit uitgeleerd. Je krijgt te maken met veel verschillende cliënten die elk hun eigen verhaal hebben. Dat maakt elke dag anders. Bovendien heb je in de ouderenzorg voldoende doorgroeimogelijkheden. Ben je nu helpende? Dan kan je doorgroeien naar verzorgende IG. Wat je startniveau ook is, in de ouderenzorg zijn er doorgroeimogelijkheden op verschillende niveaus en in meerdere richtingen.

Werken met ouderen is dankbaar

Werken in de ouderenzorg is dankbaar werk. Je werkt hard maar vooral met je hart. Wie je bent is net zo belangrijk als wat je kunt. Je kunt voor ouderen, die vaak in de laatste fase van hun leven zitten, écht het verschil maken. De aandacht en zorg die jij later wilt kun je nu al geven.

Functies in de ouderenzorg

In de ouderenzorg probeer je de levenskwaliteit van ouderen zo hoog mogelijk te houden. Dit doe je door middel van sociaal contact, door ze te verzorgen of door ze te behandelen. Dit kan bij de mensen thuis, in een zorginstelling of in het ziekenhuis.

Werken met ouderen: helpende

Als helpende in de ouderenzorg doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Denk aan het uit bed helpen met een tillift, aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging en het maken van ontbijt.

Werken met ouderen: helpende plus/verzorgende C

Als helpende plus/verzorgende C doe je alles wat een helpende doet en mag je de medicatie delen en toedienen. Zo help je ook de verzorgende IG en sta je hen bij ter ondersteuning.

Werken met ouderen: verpleegkundige

Als verpleegkundige werk je met ouderen die verblijven in een verzorgingstehuis. Je stelt een verpleegkundige diagnose op en maakt een verpleeg- en ondersteuningsplan. Je houdt het functioneren van je cliënten nauwlettend in de gaten. Ouderen in een verzorgingstehuis zijn namelijk vaak niet meer in staat om aan te geven wat zij nodig hebben.

Werken met ouderen: verzorgende IG

Als verzorgende IG werk je in de thuiszorg of in een verzorgingstehuis. Een werkdag als verzorgende IG is heel veelzijdig. Je helpt ouderen met wassen, aankleden en medicatie. Daarnaast help je bij wondverzorging, maak je stoma’s en katheters schoon en ben je bevoegd om zuurstof toe te dienen. Je houdt de vinger aan de pols bij je cliënten en rapporteert aan andere zorgverleners waar nodig.

Werken met ouderen: eerst verantwoordelijke verzorgende

Een EVV’er zorgt ervoor dat alle zorg die iemand krijgt op elkaar afgestemd is. Je zorgt er dus voor dat je de zorg afstemt met alle betrokken: je cliënt, de mantelzorger, verpleegkundige en andere professionals.

Werken in de ouderenzorg

Wil jij werken met ouderen via Derec? Dan kun je rekenen op een baan die perfect bij jou past. Werken in de ouderenzorg via Derec heeft veel voordelen. Je ontvangt van ons een goed salaris, krijgt reiskostenvergoeding en we kunnen je helpen door (een deel) van je lesgeld of omscholing te betalen. Daarnaast loont het om in de ouderenzorg te werken via Derec. Letterlijk, want bij Derec spaar je per gewerkt uur een mooi zorgbonus bedrag bij elkaar. Meer hierover lees je hier.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Zorg

Wil jij alles uit je zorgstage halen? Start dan met het stellen van duidelijke leerdoelen. Belangrij…

Zorg

Het integraal zorgakkoord 2024. Je hebt er vast al iets over gehoord of gelezen. Het is een belangri…

Zorg

Je koos ooit vol passie voor het leven als zelfstandige in de zorg. Je was op zoek naar vrijheid, fl…