Integraal zorgakkoord: wat verandert er in de zorg in 2024?

Het integraal zorgakkoord 2024. Je hebt er vast al iets over gehoord of gelezen. Het is een belangrijk akkoord dat de zorg in Nederland flink moet verbeteren. Dit heeft grote gevolgen voor jou als zorgprofessional of zorgcliënt. Wil je weten wat er gaat veranderen en hoe je hier gebruik van kunt maken? Lees dan snel verder. Derec vertelt je alles wat je moet weten.

Wat is het integraal zorgakkoord en waarom is het zo belangrijk?

Het integraal zorgakkoord is een afspraak tussen de overheid en 13 partijen uit de zorg. Ze hebben deze afspraak gemaakt in september 2022. Met een duidelijk doel: de zorg in Nederland voor iedereen beschikbaar, goed en betaalbaar houden, nu en in de toekomst. Dat is hard nodig, want de zorg heeft het zwaar. Dat komt door de vergrijzing, de toenemende vraag naar zorg en het gebrek aan zorgpersoneel. In het akkoord staan plannen om de zorg slimmer te regelen, te verdelen en te betalen.

Heb je bijvoorbeeld een chronische ziekte zoals diabetes of astma? Dan wil je natuurlijk de beste zorg die past bij jouw situatie en wensen. Maar hoe vind je die zorg? En hoe betaal je die? Het integraal zorgakkoord helpt je om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen.

Lees ook: 2024 brengt nieuwe regels voor zzp’ers in de zorg: Ben jij er klaar voor? 

Meer weten over het Integraal zorgakkoord 2024? Bekijk dan de infographic van de Rijksoverheid.

De 5 belangrijkste afspraken van het integraal zorgakkoord 2024

Het integraal zorgakkoord is een plan om de zorg in Nederland te verbeteren. Voor dit akkoord is van 2023 tot en met 2027 een potje van € 2,8 miljard beschikbaar. Dit plan heeft vijf belangrijke doelen:

 • We blijven gezond door goed voor onszelf te zorgen. We eten gezond, bewegen regelmatig, roken niet en drinken met mate.
 • We ontvangen zorg dicht bij huis of online, en reizen alleen voor speciale zorg.
 • De zorgmedewerkers zijn tevreden over hun werk. Ze kunnen zich ontwikkelen, meedenken en meebeslissen.
 • Er zijn meer geschikte woningen en ondersteuning voor ouderen, zodat ze langer thuis kunnen blijven en zelfredzaam zijn.
 • De zorg voor kinderen en jongeren is snel en goed, zodat ze de hulp krijgen die ze verdienen.

Integraal zorgakkoord 2024 voor kinderen

In 2024 worden de afspraken in de zorg dus duidelijker, maar ook complexer. Ga je aan de slag via Derec? Dan nemen we deze zorgen alvast uit handen. Zo houd jij meer tijd over voor je patiënten.

Wat heb jij aan het integraal zorgakkoord als je zorg nodig hebt?

Het integraal zorgakkoord is goed nieuws voor jou als je zorg nodig hebt. Je hebt meer keuze, je krijgt betere zorg en je krijgt zorg die bij je past. Dit zijn een paar voorbeelden:

 • Je kiest samen met je zorgverlener de beste zorg voor jouw situatie. Online zorg is ook een optie als dat beter voor je werkt.
 • Je krijgt veilige en goede zorg, gebaseerd op de nieuwste wetenschap en richtlijnen. Je kunt ook makkelijker je ervaringen met de zorg delen.
 • De zorg sluit aan bij jouw persoonlijke wensen, behoeften en mogelijkheden. Je krijgt ook meer hulp bij een gezonde leefstijl en zelfstandigheid.

Derec weet als geen ander wat er speelt in de zorg en wat er moet gebeuren om de zorg te verbeteren. Daarom is Derec actief betrokken bij het integraal zorgakkoord en de uitvoering ervan. Wij houden je graag de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kansen in de zorg.

Lees ook: Hoe ga je om met het verlies van een patiënt?

Integraal zorgakkoord 2024: wat levert het jou op als zorgmedewerker?

Als zorgmedewerker heb je met het integraal zorgakkoord veel om naar uit te kijken: meer waardering, groeikansen en inspraak. Dit zijn een paar voorbeelden:

 • Je krijgt meer mogelijkheden om je werk leuker, beter en creatiever te maken. Je kunt jezelf ook verder ontwikkelen en je eigen ideeën inbrengen. En je kunt meer gebruik maken van digitale hulpmiddelen, zoals het delen van gegevens via de computer en e-health toepassingen.
 • Je hebt minder last van regeltjes en papierwerk, zodat je meer tijd hebt voor waar het echt om gaat: de patiënten en cliënten. Je krijgt ook meer hulp bij het slim inrichten van de zorg, bijvoorbeeld door samen te werken met collega’s in de regio.
 • Je hebt meer invloed op de afspraken over de zorg. Zo kun je nu meepraten over hoe het integraal zorgakkoord wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld via je vakbond of beroepsvereniging.

Lees ook: Werken als zzp’er in de zorg via Derec: dit moet je erover weten! 

Dus ja, het integraal zorgakkoord is een mooie kans voor iedereen in de zorg. Ga je aan de slag via Derec? Dan helpen we je om de kansen te pakken. Schrijf je nu in! 

Zo werkt het integraal zorgakkoord 2024 in de praktijk (en wie controleert het?)

Het integraal zorgakkoord 2024 is een plan om de zorg in Nederland beter te maken. Het plan is dat iedereen die met de zorg te maken heeft, goed samenwerkt. Zo willen ze ervoor zorgen dat de zorg goed, makkelijk en niet te duur is. Dit zijn een paar dingen die ze gaan doen:

 • De overheid, de zorgverzekeringen, de gemeenten en de zorgverleners spreken samen af hoe ze de zorg betalen, regelen en verbeteren. Ze laten ook zien wat ze veranderen en hoe het gaat.
 • Patiënten, cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers hebben inspraak in de zorg. Ze mogen ook zeggen wat ze vinden en hoe ze zich voelen. Ze doen dat bijvoorbeeld via enquêtes, klachtenprocedures of cliëntenraden.
 • Het Zorginstituut Nederland kijkt of de zorg goed en bereikbaar is. Ze letten vooral op de zorg voor mensen die extra hulp nodig hebben, zoals mensen die lang of vaak ziek zijn, mensen die iets niet kunnen, ouderen en jongeren. Ze maken een plan om de zorg voor deze mensen beter te maken en te controleren.

Derec doet ook mee met het plan. Wij helpen bij de juiste zorg op de juiste plek te krijgen. Of je nu een vaste baan zoekt, flexibel wilt werken of als zzp’er aan de slag wilt, Derec heeft de leukste vacatures in de zorg voor je. Bovendien krijg je bij Derec de beste begeleiding, ondersteuning en scholing die je nodig hebt om je werk met plezier te doen. Ontdek hier alle voordelen van werken via Derec. 

Hoe kan Derec je helpen met het integraal zorgakkoord in 2024?

Bij Derec geniet je ook van de voordelen van het integraal zorgakkoord. Je hebt meer kans om leuk werk te vinden, jezelf te verbeteren en je eigen werk in te delen. En omdat we bij Derec blij zijn met elke medewerker, doen we graag iets extra. Werk via Derec en spaar per uur een mooi extra bedrag! Dus waar wacht je nog op? Bekijk onze vacatures in de zorg en solliciteer nu! Of bel ons op 085 048 1976 voor een persoonlijk gesprek. We helpen je graag!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Zorg

Wil jij alles uit je zorgstage halen? Start dan met het stellen van duidelijke leerdoelen. Belangrij…

Zorg

Het integraal zorgakkoord 2024. Je hebt er vast al iets over gehoord of gelezen. Het is een belangri…

Zorg

Je koos ooit vol passie voor het leven als zelfstandige in de zorg. Je was op zoek naar vrijheid, fl…