Dit zijn de taken van een verzorgende IG
Als verzorgende IG ben je ruim inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn, wonen en huishouden. Je verzorgt cliënten thuis of in een verpleeghuis. De afkorting IG staat voor individuele gezondheidszorg. We vertellen je graag meer over de taken van een verzorgende IG.
Functieomschrijving verzorgende IG
Als verzorgende IG bied je zorg afgestemd op de behoeften van je cliënten met als doel de gezondheid te bevorderen of bewaken. Als verzorgende IG werk je zelfstandig, maar ben je wel betrokken in een zorgteam. Samen met dit team stel je een zorgplan op om zo in de behoeften van je cliënt te voorzien. Denk aan medicatie, persoonlijke verzorging en dagbesteding.
Je helpt met handelingen rond de persoonlijke hygiëne van je cliënt en bij dagelijkse bezigheden. Zo lever je een belangrijk aandeel in zijn of haar welzijn. Als verzorgende IG aan jou de taak om bepaalde verpleegtechnische handelingen uit te voeren, zoals het geven van injecties of het verzorgen van katheters. Daarnaast onderhoud je ook het contact met andere zorgverleners, zoals de huisarts, fysiotherapeut, arts of verpleegkundige.
Taken verzorgende IG
Als verzorgende IG verricht je verzorgende, verpleegtechnische en begeleidende taken bij cliënten thuis of in een zorginstelling. Hieronder een aantal werkzaamheden die onder de taken van een verzorgende IG vallen:
- Helpen met opstaan, wassen en aankleden (persoonlijke verzorging)
- Steunkousen aan- en uittrekken
- Maaltijden klaarmaken en serveren
- Verstrekken en/of toedienen van medicatie
- Assisteren bij onderzoek en diagnose
- Begeleiden bij activiteiten/dagbesteding
- Bijdragen aan een positieve woonomgeving
- Rapporteren van de ontwikkeling van cliënten
- Contact onderhouden met andere zorgverleners of familie
- Wonden verzorgen
- Injecties geven
- Verzorgen van katheters
- Uitzuigen mond- en keel
- Zuurstof toedienen
- Toedienen van voeding via een maagsonde
- Verzorgen stoma
- Luisterend oor bieden aan cliënten
Opleiding verzorgende IG
Om als verzorgende IG aan de slag te gaan moet je een opleiding volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan je als je een niveau 2 studie gaat volgen kiezen om eerst de opleiding helpende te volgen om vervolgens door te stromen naar niveau 3. Vanaf mbo-niveau 3 kun je de opleiding tot verzorgende IG volgen.
Wil jij graag meteen in de praktijk leren? Dan is BBL verzorgende IG wellicht iets dat goed bij jou past. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg en is een combinatie van leren en werken: één dag in de week volg je lessen op school en de rest van de week sta je op de werkvloer. BBL is ook ideaal als je van beroep wisselt en direct ervaring in de praktijk wil opdoen.
Doorgroeimogelijkheden verzorgende IG
Werk je eenmaal als verzorgende IG en wil je graag doorgroeien? Dan is het goed om te weten dat je alle kanten op kunt. Zo heb je de mogelijkheid om door te stromen naar verpleegkundige of Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV). Daarnaast zul je natuurlijke gaandeweg jouw specialisme en voorkeuren ontdekken. Misschien werk je liever in een verpleeghuis dan in de thuiszorg? Of kun jij goed overweg met cliënten met dementie? De doorgroeimogelijkheden van een verzorgende IG zijn talloos.
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Als verzorgende IG kan je intramuraal- of extramuraal werken. Kies je ervoor om aan de slag te gaan in een verpleeghuis, verzorgingstehuis, ggz-instelling of gehandicapteninstellingen dan werk je intramuraal. Werk je in de kraam- of thuiszorg dan wordt dit extramuraal genoemd.
Als verzorgende IG kun je alle kanten op. Dit maakt het werk heel divers. Cliënten die je verzorgt zijn daarmee ook heel divers. Van ouderen tot mensen met een beperking en van chronisch zieken tot aan ouders met een pasgeboren kind.
Ouderenzorg
Als VIG’er in de ouderenzorg werk je in een verpleeghuis, wooncentrum of in de thuiszorg. Vaak heb je te maken met ouderen die chronisch ziek zijn of extra hulp nodig hebben op het gebied van verzorging. Je taken als verzorgende IG in de ouderenzorg zijn onder andere het helpen van ouderen met opstaan, wassen en aankleden. Daarnaast begeleid je de maaltijden en bedenk je leuke activiteiten voor de dagbesteding. Vaak help je ook bij het toedienen van medicatie. Het doel van werken in de ouderenzorg als verzorgende IG is het verbeteren van de kwaliteit van het leven van je cliënten.
Gehandicaptenzorg
Als verzorgende IG in de gehandicaptenzorg werk je met cliënten die een verstandelijke- of lichamelijke beperking hebben. Je ondersteunt je cliënten bij de dagelijkse verzorging of het huishouden. Naast deze taken als verzorgende IG in de gehandicaptenzorg geef je ook voorlichting over hoe je cliënten in het dagelijkse leven met hun beperkingen om kunnen gaan.
Geestelijke gezondheidszorg
Werk je als VIG’er in de geestelijke gezondheidszorg, dan werk je met mensen met een psychische stoornis of verslaving. Werken met verslaafden is erg uitdagend en je moet sterk in je schoenen staan. Je taken als verzorgende IG in de geestelijke gezondheidszorg zijn helpen bij de persoonlijke verzorging, geven van medicatie en helpen bij het wassen en aankleden.
Kraamzorg
Als verzorgende IG in de kraamzorg ben je betrokken bij de zorg van moeder en kind tijdens en na de geboorte. Je blijft ongeveer een week bij het gezin en helpt hen bij huishoudelijke taken en bij de verzorging van het pasgeboren kind. Daarnaast geef je de ouders voorlichting over de verzorging van het kind en beantwoord je al hun vragen.
Werken als zzp verzorgende IG
Je kunt als verzorgende IG ook aan de slag als zzp’er. Als zzp verzorgende IG bepaal je zelf waar en wanneer je werkt. Bovendien kun je vaak zelf je uurtarief bepalen. Dit hangt af van je ervaring en de opdrachtgever.
Voordat je je gaat inschrijven als ondernemer zzp verzorgende IG is het wel belangrijk dat je al een tijdje ervaring hebt in je huidige functie.
Werken als verzorgende IG via Derec
Als de taken van een verzorgende IG jou op het lijf geschreven zijn, zit jij op allerlei zorgorganisaties goed op je plek. Dat komt goed uit, want bij Derec hebben we de leukste vacatures om te werken als verzorgende IG. Daar komt nog bovenop dat het loont om via Derec aan de slag te gaan. Letterlijk, want bij ons spaar je extra geld bij elkaar. Voor ieder uur dat jij als verzorgende IG op uitzendbasis voor Derec werkt, bouw je spaartegoed op dat in januari wordt uitgekeerd. Klinkt goed toch?
Waar wacht je nog op? Bekijk onze leukste vacatures in de zorg!
Deel dit blog
Lees meer blogs
Marleen werkt al meer dan acht jaar in de zorg. Ze werd zzp’er om een betere balans te vinden tussen…
Je bent ooit begonnen als zelfstandige in de zorg omdat je vrijheid zocht. Zelf je opdrachten kiezen…
De zorgsector is continu in beweging. Om als zorgmedewerker succesvol te zijn, moet je beschikken ov…