Vacature docent economie

Economie is misschien wel een van de belangrijkste vakken, iedereen heeft er mee te maken. Consumenten, producenten en overheden maken allemaal keuzes. Deze keuzes hebben gevolgen. Help jij je leerlingen dit in te zien de maatschappij beter te begrijpen? Dan helpen wij je aan de leukste vacature docent economie die je kan vinden!

De ideale vacature economie

Hoe zie jij je toekomst als docent economie, welke eisen stel je aan een vacature en wat zie je graag terug in een school? Tijdens een kennismakingsgesprek komen we er samen achter wat je écht belangrijk vindt en nemen we eventueel gelijk concrete mogelijkheden door. Vwo, havo, vmbo, mbo of het voortgezet speciaal onderwijs: als docent economie kun je alle kanten op. Maar naast het lesniveau zijn andere factoren natuurlijk ook belangrijk, zoals de plek in het land en de sfeer op je nieuwe werkplek. Onze recruiters hebben jarenlange ervaring met het onderwijs en hebben al veel leraren economie aan een fijne baan geholpen. Ga daarom voor Derec als je een fijne vacature docent economie zoekt.

Wat doet een docent economie?

Solliciteren op een vacature docent economie? Dan is het goed om te weten aan welke eisen je moet voldoen. Wie als leraar economie wil gaan werken kan uit verschillende landelijke opleidingsmogelijkheden kiezen. Er is een verschil tussen een eerstegraads of tweedegraads docent. Met de eerstegraadsopleiding economie mag je lesgeven aan alle klassen op verschillende niveaus. Met de tweedegraads opleiding mag je lesgeven in het praktijkonderwijs, het vmbo en de onderbouw van de havo en vwo (klas 1 tot en met 3).

Als je tweedegraads docent economie wilt worden dan is de meest logische keuze de vierjarige hbo-lerarenopleiding Economie of hbo Bedrijfseconomie. Ook kun je op universitair niveau opleidingen als Bedrijfskunde en Economie doen. De opleiding tot eerstegraads docent economie is op diverse manieren mogelijk. Ben je al docent economie tweedegraads? Dan kun je doorstromen naar de eerstegraadsopleiding, zodat je op alle vacatures docent economie kunt reageren. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met een hbo-opleiding als zij-instromer les te geven. Het is dan wel belangrijk dat je je lesbevoegdheid als leraar haalt, door het volgen van extra opleidingen, die meestal 1 á 2 jaar duren.

Welke opleiding heb je nodig als docent economie?

Een docent economie geeft les in economie. De term economie kan het beste beschreven worden als het bestuderen van de mens en de handel die de mens voert om zo zijn of haar behoefte te bevredigen. Het vak economie draait niet alleen om geld, maar alles wat daarmee te maken heeft, zoals de productie van goederen en de consumptie van goederen en diensten, maar ook de schaarste hiervan. Als docent economie leer je je leerlingen alles over de internationale economie, marktmechanisme, marketing, import en export en ondernemen. Een belangrijk vak, want iedereen heeft tenslotte te maken met economie. Als docent economie kun je in het hoger onderwijs ook verantwoordelijk zijn voor het lesgeven in bedrijfseconomie, dat betrekking heeft op het economisch functioneren van bedrijven.

Als docent economie ben je dus verantwoordelijk voor het geven van economieles aan je leerlingen op een middelbare school, zoals het vmbo, havo of vwo. Je kan natuurlijk ook lesgeven op het volwassenenonderwijs, zoals het mbo, hbo of wo. Economie speelt binnen veel verschillende beroepen een belangrijke rol, wat wel betrekking kan hebben op verschillende niveaus, zoals accountmanagers en marketeers. Als je kiest voor een vacature docent economie dan ga je aan de slag bij een onderwijsinstelling waarbij jij je eigen lesmateriaal voorbereidt en leerlingen huiswerk geeft en toetsen en tentamens afneemt. Je kijkt deze opdrachten na en brengt een cijfer uit. Je begeleidt leerlingen die moeite hebben met de lessen en weet je deskundig op te treden, wanneer dit nodig is om de orde in een klas te bewaren.

Arbeidsvoorwaarden voor een docent economie

Als docent economie zijn je arbeidsvoorwaarden meestal goed geregeld en vastgesteld in de cao, waarin alle arbeidsvoorwaarden te vinden zijn. Het salaris als docent economie wordt vastgesteld aan de hand van vaste schalen, die gebruikt worden in het onderwijs. In welke schaal iemand precies terechtkomt, is sterk afhankelijk van de soort school en/of de leraar een eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid heeft. Maar ook de ervaring en dienstjaren spelen een belangrijk factor voor het vaststellen van het salaris. Overall mooie vooruitzichten als je op zoek bent naar een vacature docent economie!

Derec doet meer voor je als docent economie

Ons werk draait om jou, daarom houden we het graag persoonlijk en zorgen we uitstekend voor je. Dat begint bij een goed salaris en het doorbetalen van de schoolvakanties binnen je contractperiode. Maar we vinden het ook belangrijk dat je plezier hebt in je werk en dat je je op je eigen tempo kunt ontwikkelen. Als docent economie doe je natuurlijk meer dan alleen lesgeven. Je bent onder andere ook een coach voor de leerlingen, je houdt je vakinhoudelijke kennis bij, je kijkt proefwerken na en verdiept je in (nieuwe) lesmethoden. Wil je een opleiding doen om je kennis en vaardigheden te verbreden of verdiepen? We betalen vaak (een deel van) je lesgeld en helpen je een passende plek te vinden. Dit doen we zodat vrijwel iedereen kan solliciteren op de vacatures docent economie.

Kansen voor een docent economie

Wil je starten in een vaste positie of zoek je tijdelijke opdrachten bij verschillende scholen? In beide gevallen kunnen we je helpen. Zelfs wanneer je nog geen bevoegdheid hebt, maar wel ervaring voor de klas. We gaan graag met je in gesprek en helpen je met het behalen van je lesbevoegdheid. Het vinden van werk als een docent economie gaat de ene keer wat gemakkelijker dan de andere keer, maar goede docenten zijn altijd welkom. Wil je meer halen uit je vakgebied als docent economie? Er zijn vaak diverse aanvullende functies mogelijk, zoals mentor of werken als decaan of beroepskeuzebegeleider.

Schrijf je in en vergroot je kansen op een vacature docent economie

Werk je als docent economie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je docent economie worden en kunnen solliciteren op onze vacatures docent economie? Wij helpen je graag verder. Dagelijks spreken wij met veel verschillende scholen. De kans is dan ook groot dat we van een vacature docent economie weten voordat deze online is verschenen. Schrijf je daarom bij ons in. We nemen dan contact met je op zodra we weten dat er een passende vacature aankomt.

Onze nieuwste vacatures docent economie

Wij staan voor je klaar

Robin Smits

Voortgezet onderwijs Noord-Holland

Bij Derec krijg ik energie van de verschillende mensen en de gesprekken die ik voer.

Tessa da Silva Curiel

Voortgezet onderwijs Noord-Holland en Flevoland

Een goede sfeer op de werkvloer is voor mij het belangrijkst!

Charelle Verheul

Voortgezet onderwijs Utrecht en Gelderland

Ik sta graag met mensen in contact en draag graag mijn steentje bij wanneer ik kan helpen.

Vergroot je kansen als docent economie

Schrijf je in!

Dagelijks spreken wij met veel verschillende scholen. De kans is groot dat we van vacatures docent economie weten voordat deze online verschijnen.