Leerdoelen: zó haal je alles uit je stage in de zorg

Wil jij alles uit je zorgstage halen? Start dan met het stellen van duidelijke leerdoelen. Belangrijk, want zo word je niet alleen beter in je vak, maar maak je ook écht een verschil voor je patiënten. In dit artikel bespreken we een paar leerdoelen (+ voorbeelden) die jou helpen om het meeste uit je stage in de zorg te halen.

Leerdoelen stage zorg: wat houdt dat in?

Je stage in de zorg is dé kans om elke dag iets nieuws te leren. Met heldere leerdoelen zorg je ervoor dat je deze tijd optimaal benut. Deze leerdoelen geven richting aan je stage in de zorg. Ze helpen je te focussen op wat je hoopt te leren, welke vaardigheden je wilt ontwikkelen en in welke mate je wilt groeien als zorgtopper. Handig!

Wat is het belang van praktijkervaring in de zorg

Je weet het vast al: in de zorg leer je het meeste door gewoon te doen. Stages geven je een kijkje in de echte wereld van de zorg en dagen je uit om alles wat je geleerd hebt, in de praktijk te brengen. Het is dé manier om te ontdekken wat jij het liefste doet en waar je goed in bent. Zo voel je wat het écht betekent om voor iemand te zorgen. Ontdek hier alle voordelen van werken in de zorg. 

Heb je al een duidelijk beeld van wat je wilt? Misschien heb jij je pad al helemaal uitgestippeld. Of misschien heb je een globaal idee, maar nog niet precies welk werkveld of welke functie. Stages zijn perfect om uit te vogelen wat echt bij jóu past. Zie ook: Ouderenzorg? Di zijn de leerdoelen!

Leerdoel stage zorg: aan de slag met praktische vaardigheden

Tijdens je stage ga je vooral veel doen. Bloeddruk meten, wonden verzorgen, helpen bij de dagelijkse dingen: het komt allemaal voorbij. Probeer elke week iets nieuws onder de knie te krijgen en dit zelf te doen.

Voorbeeld: Na twee weken kun jij zelf een insuline-injectie geven. Dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen en maakt je een waardevoller lid van het team.

Leerdoel stage zorg: beter worden in communiceren

Goed kunnen praten en luisteren is superbelangrijk in de zorg. Het is meer dan alleen informatie delen. Het gaat om écht contact maken, laten zien dat je begrijpt wat iemand doormaakt. Probeer je gesprekstechnieken te verbeteren, zodat je nog beter kunt communiceren met patiënten en collega’s.

Voorbeeld: Door actief te luisteren en de juiste vragen te stellen, voelen patiënten zich écht gehoord.

Leerdoel stage zorg: leren door te reflecteren

Stilstaan bij wat je doet, is ontzettend waardevol. Wat ging goed? Wat kan beter? Door hierover na te denken, kijk je kritisch naar jezelf en leer je van elke ervaring.

Voorbeeld: Na een drukke stagedag in de zorg bedenk je dat prioriteiten stellen je kan helpen nog efficiënter te werken

Leerdoel stage zorg: samenwerken

De zorg draait om teamwork. Een belangrijk leerdoel is daarom het leren samenwerken met verschillende disciplines binnen de zorg. Ontdek hoe je samen besluiten neemt, plant en communiceert.

Voorbeeld: Je werkt samen met een fysiotherapeut en ziet hoe je samen nog meer kunt betekenen voor het herstel van een patiënt.

Hoe stel je de perfecte leerdoelen voor je stage in de zorg?

Het stellen van leerdoelen tijdens je stage in de zorg stuurt je gedrag. Als je geen leerdoelen hebt, maakt het niet zoveel uit wat je doet. Maak ze daarom SMART. Met vijf stappen en voorbeelden van de SMART-methode heb je snel een leerdoel geformuleerd dat haalbaar is voor jezelf.

Specifiek: Wat wil je precies leren?

Meetbaar: Hoe weet je dat je vooruitgaat?

Acceptabel: Past het bij je stage en is het haalbaar?

Realistisch: Kun je je doel bereiken met wat je hebt?

Tijdgebonden: Wanneer wil je je doel bereikt hebben?

Dit ezelsbruggetje helpt je om gericht te werken aan je ontwikkeling in de zorgsector. Hieronder zoomen we in op wat voorbeelden van SMART stage leerdoelen bij verschillende stageplekken.

Voorbeeld voor SMART leerdoelen verpleegkundige stage:

Specifiek: Je wilt een infuus kunnen plaatsen.

Meetbaar: Je oefent dit drie keer per week.

Acceptabel: Je begeleider is akkoord.

Realistisch: Je hebt de benodigde kennis en middelen.

Tijdgebonden: Je doel is om dit binnen vier weken te bereiken.

Lees ook: Werken met ouderen, past dat bij jou?

Voorbeeld voor SMART leerdoelen helpende stage:

Specifiek: Je wilt bijdragen aan het welzijn van cliënten.

Meetbaar: Je richt je op vijf cliënten.

Acceptabel: Het past binnen je takenpakket.

Realistisch: Je hebt tijd om elke cliënt persoonlijke aandacht te geven.

Tijdgebonden: Je stelt als doel dit binnen twee weken te realiseren.

Lees ook: Wat mag een helpende plus: de onmisbare schakel in de zorg!

Voorbeeld voor SMART leerdoelen verzorgende IG stage:

Specifiek: Je wilt zorgplannen kunnen opstellen.

Meetbaar: Je focust op drie cliënten.

Acceptabel: Het is onderdeel van je leerproces.

Realistisch: Je krijgt hier begeleiding bij.

Tijdgebonden: Je wilt dit binnen een maand kunnen.

Lees ook: Ontdek de veelzijdige wereld van het werken als Verzorgende IG

Tip: Bespreek je leerdoelen met je stagebegeleider. Zo ben je zeker dat ze relevant zijn voor de stageplek en je zorgopleiding. En vergeet niet: Leerdoelen zijn geen statische doelen. Je mag ze tijdens je stage bijsturen als dat nodig is. Het gaat erom dat je ervan leert!

Hoe meet je je leerdoelen tijdens je stage in de zorg?

Geweldig dat je aan een zorgstage begint! Nu is het tijd om je leerdoelen slim aan te pakken. Hier zijn wat tips en voorbeelden om je op weg te helpen:

Maak het specifiek

Begin met je doelen helder te krijgen. Vraag jezelf af: Wat wil ik precies leren? Wie zijn betrokken? Waar en wanneer ga ik dit doen? En waarom is dit doel belangrijk voor mij?

Voorbeeld: Zeg niet alleen “ik wil ervaring opdoen”, maar specificeer: “Ik wil binnen vier maanden 60 uur werkervaring in een ziekenhuis opdoen, om mijn praktijkvaardigheden te boosten”.

Zorg dat het meetbaar is

Hoe weet je of je op de goede weg bent? Bepaal hoe je je progressie gaat meten.

Voorbeeld: “Aan het einde van mijn stage wil ik dat 80% van mijn patiënten de zorg die ik heb verleend als ‘goed’ of beter beoordeelt”.

Maak het acceptabel

Zorg ervoor dat je doelen zinvol zijn voor jou en anderen. Krijg je steun van je begeleiders en past het bij je opleiding of huidige werk?

Voorbeeld: “Op advies van mijn mentor ga ik mijn communicatievaardigheden aanscherpen door elke week minstens tweemaal feedback te vragen over mijn interacties met patiënten”.

Houd het realistisch

De leerdoelen moeten uitdagend maar haalbaar zijn. Heb je de middelen, kennis en tijd om je doelen te bereiken?

Voorbeeld: “Elke week oefen ik minstens één nieuwe procedure, onder begeleiding van een ervaren collega, om mijn klinische vaardigheden te verbeteren”.

Maak het tijdsgebonden

Geef jezelf een duidelijke deadline. Wanneer begin en eindig je? Hoe weet je dat je je leerdoel hebt bereikt?

Voorbeeld: “Over drie maanden, aan het einde van mijn stage, kan ik zelfstandig een volledige patiëntenbeoordeling uitvoeren”.

Wat staat je te wachten na je stage in de zorg?

Je stage zit er op, tijd voor de volgende stap! Met Derec aan je zijde sta je sterk. Wij matchen je met een werkplek die perfect aansluit bij wat jij wilt en kunt. Droom je van een baan in een groot ziekenhuis, of werk je liever in een kleinschalige setting? Werken in de zorg kan op veel verschillend manieren. Bij Derec vind je regelmatig zorgvacatures op allerlei niveaus en in verschillende disciplines.

Jouw zorgcarrière begint hier

Net klaar met stage lopen? Dan ligt de wereld aan je voeten, zeker in de zorg. Met zoveel vacatures en mogelijkheden kun je misschien wel wat hulp gebruiken bij het kiezen. Derec is al jaren actief op het gebied van werken in de zorg. Van thuiszorg tot ziekenhuizen en huisartsenpraktijken: we kennen ze allemaal van binnen en buiten. We hebben veel plekken gezien en helpen jou graag bij het vinden van de baan die écht bij je past.

Lees ook: Werken als zzp’er in de zorg via Derec: dit moet je erover weten! 

Derec’s droomstart: wat mag je verwachten?

In de zorg ben je van onschatbare waarde, en daarom vinden wij het belangrijk om goed voor jou te zorgen. Wat dacht je van een uitdagende baan én een tegemoetkoming in je studiekosten? Met persoonlijke begeleiding en iemand die altijd klaarstaat om je vragen te beantwoorden, maken wij jouw start in de zorg zo soepel mogelijk. Word jij een van onze nieuwste droomstarters? Schrijf je hier in.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Zorg

De zorgsector is continu in beweging. Om als zorgmedewerker succesvol te zijn, moet je beschikken ov…

Zorg

Wil jij alles uit je zorgstage halen? Start dan met het stellen van duidelijke leerdoelen. Belangrij…

Zorg

Het integraal zorgakkoord 2024. Je hebt er vast al iets over gehoord of gelezen. Het is een belangri…