Zzp'er in de zorg: ontdek de voor- en nadelen en maak de juiste keuze!

Zorgen voor anderen is het mooiste wat er is, dat begrijpen we bij Derec maar al te goed. Hoe je precies wilt bijdragen aan de zorgsector is helemaal aan jou. In loondienst werken is één van deze opties, maar steeds meer zorgprofessionals kiezen ervoor om aan de slag te gaan als zzp’er. Hier zitten zowel voordelen als nadelen aan verbonden. Wij zetten de voor- en nadelen voor zzp’ers in de zorg graag voor je op een rijtje, zodat jij een weloverwogen besluit kunt nemen.

De voordelen van werken als zzp'er in de zorg

Werken als zzp’er in de zorg brengt tal van voordelen met zich mee. Als eigen baas heb je de vrijheid om veel zelf te bepalen, zoals het vaststellen van je uurtarief en het kiezen van opdrachten die het beste bij jou passen. Bovendien behoren ongunstige werktijden tot het verleden, aangezien jij zelf de touwtjes in handen hebt als het gaat om het opstellen van je rooster.

En dat is nog niet alles, werken als zzp’er in de zorg kent nog veel meer voordelen:

1. Vrijheid en flexibiliteit

Als zzp’er heb je de vrijheid om je eigen werkschema te bepalen. Dit betekent dat je kunt werken wanneer het jou het beste uitkomt. Geen verplichte 9-tot-5 dagen meer! Wil je er even een weekje tussenuit om op te laden? Geen enkel probleem.

Wil je nachtdiensten draaien, of juist niet? Dat bepaal je helemaal zelf. Lange vergaderingen behoren bovendien ook tot het verleden.

2. Afwisseling en diversiteit

Als zzp’er in de zorg heb je ook de vrijheid om te kiezen voor welke organisatie je wilt werken. Je kunt bovendien voor meerdere opdrachtgevers tegelijk werken, waardoor je meer afwisseling hebt in je werk.

De ene dag werk je met meerdere cliënten, terwijl je je de andere dag volledig kunt focussen op één persoon. Dit houdt je werk afwisselend, fris en boeiend, en je leert continu bij.

Lees ook: ouderenzorg? Dit zijn de leerdoelen!

3. Financiële onafhankelijkheid

Een ander voordeel van werken als zzp’er in de zorg is dat je meer controle hebt over je inkomsten. Je kunt zelf je tarieven bepalen en hebt de kans om meer te verdienen dan wanneer je in loondienst bent.

Het vaststellen van het juiste uurtarief kan een uitdaging zijn. Een te hoog uurtarief kan opdrachtgevers afschrikken, terwijl een te laag uurtarief je onderwaardeert en financieel tekort kan doen.

Bij Derec staan we voor je klaar om je te adviseren bij het vaststellen van een passend en marktconform uurtarief. We helpen je graag om de juiste balans te vinden waar jij je goed bij voelt.

Lees ook: Jantine, verzorgende IG ‘Bij mijn avontuur in de zorg bood Derec mij precies de juiste steun’.

4. Zelfstandigheid

Tot slot behoort zelfstandigheid tot een van de voordelen van werken als zzp’er in de zorg. Je hebt de zelfstandigheid om beslissingen te nemen over je werk en patiënten. Dit geeft je de mogelijkheid om je zorgtaken op jouw manier uit te voeren.

De nadelen van werken in de zorg als zzp'er

Na het lezen van bovenstaande voordelen denk je misschien: werken als zzp’er in de zorg, dat wil ik ook! Toch is het belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de nadelen van werken als zzp’er in de zorg, zaken waar je je geen zorgen over hoeft te maken als je in loondienst bent.

1. Minder zekerheid van inkomsten

Als zzp’er kan je inkomen variëren, afhankelijk van het aantal opdrachten dat je hebt. Het kan soms lastig zijn om een stabiel inkomen te behouden. Bovendien ontvang je bij ziekte en vakantie geen doorbetaling, aangezien je geen recht hebt op bijvoorbeeld een WW-uitkering.

Het is dus je eigen verantwoordelijkheid als zzp’er in de zorg om voldoende werk en inkomsten te genereren, zodat je een buffer kunt opbouwen voor onverwachte situaties.

Werk je als zzp’er via Derec in de zorg, dan profiteer je wel van wekelijkse uitbetaling. Je krijgt dan dus altijd snel uitbetaald en kunt een stabiel inkomen behouden.

Lees ook: hoeveel dagen mag je achter elkaar werken in de zorg?

2. Administratieve lasten

De keerzijde van het hebben van veel vrijheid en het bepalen van je eigen uurloon en opdrachtgevers, is dat je ook veel zelf moet regelen. Zo ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie, belastingen, verzekeringen en je pensioen.

Gelukkig kan Derec je wel helpen met je administratie. Want werk je via Derec in de zorg als zzp’er, dan stellen wij je facturen op. Dat scheelt heel wat tijd!

Bovendien moet je je eigen opdrachten binnenhalen en ben je zelf verantwoordelijk om te investeren in bijscholingen en training om up-to-date te blijven. Dit kan tijdrovend en ingewikkeld zijn.

3. Geen vaste werkplek

Een ander nadeel van werken als zzp’er in de zorg kan zijn dat je geen vaste werkplek hebt. Omdat je voor verschillende opdrachtgevers werkt, moet je mogelijk vaak van locatie wisselen, wat kan leiden tot minder stabiliteit in je werkplek. Toch ervaren de meeste zzp’ers het niet zo en vinden deze afwisseling juist fijn.

Bovendien werk je als zzp’er vaak alleen. Hoewel je samenwerkt met andere zorgverleners van de betreffende instelling waar je werkt, ben je verantwoordelijk voor het runnen van je eigen onderneming. Even overleggen, sparren of ervaringen delen met andere zzp’ers kan weliswaar, maar is soms lastiger om te organiseren.

Gelukkig sta je er bij Derec nooit alleen voor. Bij ons kun je altijd rekenen op persoonlijk contact. Voor vragen of gewoon om even te sparren staat er altijd iemand voor je klaar.

Lees ook: competenties in de zorg: essentiële vaardigheden voor succes.

4. Geen werknemersvoordelen

Tot slot geniet je als zzp’er in de zorg niet van dezelfde voordelen als werknemers in loondienst, zoals betaalde vakantiedagen of pensioenregelingen. Tegelijkertijd kun je dit incalculeren bij het bepalen van je tarief.

Werken als zzp'er in de zorg? Kies voor een manier die bij jou past!

Werken als zzp’er in de zorg heeft zowel voordelen als nadelen. Het is belangrijk om je persoonlijke omstandigheden en carrièredoelen af te wegen bij het maken van de juiste keuze.

Derec staat klaar om je te ondersteunen bij elke stap van je zorgcarrière, of je nu kiest voor het zzp-pad, of liever in vaste dienst gaat.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Zorg

Wil jij alles uit je zorgstage halen? Start dan met het stellen van duidelijke leerdoelen. Belangrij…

Zorg

Het integraal zorgakkoord 2024. Je hebt er vast al iets over gehoord of gelezen. Het is een belangri…

Zorg

Je koos ooit vol passie voor het leven als zelfstandige in de zorg. Je was op zoek naar vrijheid, fl…