Extramurale ouderenzorg: thuis is waar je hart (én de zorg) ligt!
Met een goed gevulde zorgtas en een glimlach op je gezicht op bezoek bij ouderen thuis: dat is extramurale ouderenzorg in een notendop. Het belangrijkste doel? Zorgen dat ouderen zo lang en prettig mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen. Maar wat houdt extramurale ouderenzorg nu écht in, waarom zet de overheid hier zo sterk op in en hoe kun jij als zorgprofessional je steentje bijdragen? Je leest het hieronder!
Wat is extramurale ouderenzorg?
‘Extra’ betekent hier ‘buiten’ – dus zorg buiten de muren van een verpleeghuis of zorginstelling. Extramurale ouderenzorg is de zorg die bij iemand thuis of in de buurt wordt geboden. Denk aan:
- Verzorging en verpleging aan huis: wondverzorging, medicatie toedienen, hulp bij wassen en aankleden.
- Huishoudelijke taken (ADL): zoals boodschappen doen of hulp bij koken en opruimen.
- Dagbesteding in de buurt: bijvoorbeeld in een wijkcentrum, waar ouderen activiteiten ondernemen en sociale contacten leggen.
- Specialistische begeleiding: van ergotherapeut of diëtist tot psycholoog – allemaal komen ze, als dat nodig is, gewoon bij de cliënt thuis.
Zo kan iemand met een indicatie alle benodigde zorg in de eigen, vertrouwde omgeving ontvangen, zonder de geborgenheid van thuis op te hoeven geven.
Lees ook: Werken met ouderen, past dat bij jou?
De overheid zet vol in op extramurale ouderenzorg
De grote drijvende kracht hierachter is het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Sinds 2022 is er meer dan 770 miljoen euro uitgetrokken om ouderen thuis de zorg te bieden die ze nodig hebben, in plaats van direct een verpleeghuisopname te regelen.
Hoe gebeurt dat in de praktijk?
- Digitale hulpmiddelen zoals beeldzorg en alarmknoppen maken zorg op afstand (en toch dichtbij) mogelijk.
- Nieuwe woonconcepten (aanleunwoningen, kangoeroewoningen, groepswoningen) helpen ouderen veilig en zelfstandig te wonen, maar wel in de buurt van professionals.
- Specialisten ouderengeneeskunde of verpleegkundig specialisten gaan letterlijk “de wijk in” om complexere problemen (denk aan dementie) te begeleiden, in plaats van altijd vanuit een instelling te werken.
Het Expertteam Extramurale Behandeling: weten, leren en delen
In de praktijk zetten zorgorganisaties regelmatig eerstelijnspraktijken en expertteams op. Hier bundelen een specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialist, psycholoog en andere zordisciplines hun kennis om (complexe) thuissituaties te ondersteunen, zoals:
- Diagnostiek bij cognitieve stoornissen (bijvoorbeeld dementie).
- Probleemgedrag: herkennen, analyseren en een passend behandel- of begeleidingsplan opstellen (bijvoorbeeld bij mentale problemen).
- Wet- en regelgeving: wat moet je weten over WOZO, Wmo, Wlz en bijvoorbeeld Zvw om optimale zorg te leveren?
Ben je benieuwd naar de onmisbare vaardigheden om in zo’n setting te werken? Neem dan eens een kijkje bij Competenties in de zorg: dé vaardigheden voor succes.
4 voordelen van extramurale ouderenzorg
Langer thuis = meer zelfstandigheid
Ouderen voelen zich vaak prettiger in hun eigen omgeving. Met de juiste begeleiding kunnen ze daar langer blijven wonen.
Persoonlijke aandacht in een vertrouwde omgeving
Je kunt écht de tijd nemen voor een praatje of een helpende hand; en dat in de omgeving waar iemand zich veilig voelt.
Voorkomt (onnodige) opnames
Door op tijd te signaleren en zorg aan huis in te zetten, blijft het aantal ziekenhuis- of verpleeghuisopnames beperkt.
Mantelzorgers ontlasten
Als professionele zorgverleners een deel van de taken overnemen, is de druk voor mantelzorgers beter behapbaar.
Uitdagingen rondom extramurale ouderenzorg
Logistiek en continuïteit: zorgverleners rijden van adres naar adres, wat om coördinatie vraagt. Zeker bij meerdere betrokken disciplines kan het een uitdaging zijn alles op elkaar af te stemmen. Lees ook: De voordelen van reistijd (ja, die zijn er echt!).
Tekort aan zorgpersoneel: ook in de extramurale setting is de vraag groter dan het aanbod aan zorgprofessionals.
Onbekendheid met regelingen: ouderen (en hun naasten) weten soms niet hoe ze de juiste zorg aanvragen of welke financiële vergoedingen er bestaan.
Technologische ontwikkeling: digitale hulpmiddelen bieden kansen, maar vragen ook dat ouderen én zorgverleners ermee om leren gaan. Wat vind jij bijvoorbeeld van een zorgrobot?
Intramuraal, transmurale zorg en extramuraal: het verschil
Intramuraal: zorg binnen de muren van een instelling (verpleeghuis, verzorgingshuis, revalidatiecentrum).
Extramuraal: zorg buiten een instelling, vooral thuis. Denk ook aan dagbesteding in de buurt.
Transmuraal: een combinatie van intra- en extramurale zorg. Bijvoorbeeld als iemand uit het ziekenhuis komt, tijdelijk revalideert in een zorginstelling en daarna thuis weer begeleiding krijgt.
Wil je meer weten over diverse begeleidingsvormen? Lees dan ook ons artikel over de verschillende begeleidingsmethodieken in de ouderenzorg en ontdek hoe je nóg beter kunt inspelen op de behoeften van je cliënt.
Werken in de extramurale ouderenzorg: kansen zat!
Ben je helpende, verzorgende IG, (wijk)verpleegkundige of misschien zelfs verpleegkundig specialist? De extramurale zorg heeft je hard nodig!
- Helpende (plus): je ondersteunt ouderen met huishoudelijke taken, basisverzorging en zorgt voor een gezellige sfeer.
- Verzorgende IG: naast persoonlijke verzorging bied je ook verpleegtechnische handelingen, zoals wondverzorging of het toedienen van medicatie. Lees hier meer over de taken van een Verzorgende IG.
- Verpleegkundige: je bent een spilfiguur in de coördinatie van zorg, vaak samen met bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde.
- Verpleegkundig specialist: een nóg specialistischere rol, waarbij je behandelplannen opstelt en uitvoert.
Welke functie je ook kiest: in de extramurale zorg ben je veel onderweg en kom je bij uiteenlopende cliënten over de vloer. Geen dag is hetzelfde – en de waardering van cliënten (én hun mantelzorgers) is groot. Ontdek hier meer over de voldoening van werken in de zorg.
Ter inspiratie: Lees hoe Maggy werkt al meer dan twintig jaar in de ouderenzorg en nog steeds met een lach naar haar cliënten gaat.
Wil jij aan de slag in de extramurale ouderenzorg? Derec helpt je op weg!
Bij Derec snappen we dat een baan in de ouderenzorg méér is dan alleen ‘handjes aan het bed’. Het is persoonlijk, dankbaar werk, waarbij je iedere dag een ander gezicht en een ander verhaal tegenkomt.
Interesse?
→ Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om in de extramurale ouderenzorg te werken en wil je weten welke vacatures er beschikbaar zijn? Bekijk dan snel onze vacatures in de ouderenzorg.
→ Wil je een droomstart in de zorg? Met onze Derec’s Droomstart krijg je niet alleen hulp bij het vinden van een baan, maar betalen we onder bepaalde voorwaarden zelfs je (laatste) studiekosten.
→ Herintreden? Wij nemen graag de kosten van je bekwaamheidstraining op ons.
→ Liever een gesprek met één van onze zorgspecialisten? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Klaar voor je volgende stap? Wij denken graag met je mee over je mogelijkheden, zodat je een baan vindt waar je blij van wordt – in intramurale, transmurale én extramurale settingen.
Deel deze blog
Lees meer blogs
Zorg houdt niet op als de klok vijf uur slaat. Ook ’s avonds, in het weekend en op feestdagen zijn e…
Met een goed gevulde zorgtas en een glimlach op je gezicht op bezoek bij ouderen thuis: dat is extra…
Die oudere meneer die altijd zo gezellig was, wordt plots achterdochtig. Of een weduwnaar die zeven…